V novém roce se v Ústeckém kraji zvýší ceny vody i cestování

2. leden 2021 15:31

Od 1. ledna došlo v Ústeckém kraji ke zdražení cestování i pitné vody. Za jeden kubík lidé zaplatí na vodném a stočném téměř 105 korun. Peníze chce dodavatel vody, společnost SVS, využít na opravu vodárenské soustavy. Ta je svým rozsahem největší v Česku.

Při kalkulaci ceny vodného a stočného je třeba zohlednit rostoucí vstupy a vnější ekonomické vlivy, jako jsou ceny energií, surové vody, stavebních prací, inflace a podobně,“ vysvětlil důvod zdražení pitné vody na většině území Ústeckého a Libereckého kraje Mario Böhme ze Severočeské vodárenské společnosti, která většinu regionu zásobuje.

Loni v květnu cenu za kubík pitné vody snížila menší DPH. Teď se ale cena opět zvedá a to o šest procent na 104 koruny a 77 haléřů za kubík. Peníze chce SVS využít na opravu vodárenské soustavy. Ta je svým rozsahem největší v Česku.

„Na investice půjde v roce 2021 téměř jedna a půl miliardy korun a dalších 350 miliónů je určeno na opravy. Největší dokončenou investiční akcí bude rekonstrukce Úpravny vody Malešov, dokončena bude také rekonstrukce přivaděče pitné vody pro Ústí a okolí u Libochovan,“ doplnil Mario Böhme.   

Kromě zdražení pitné vody se od 1. ledna zvedly i ceny krajské dopravy. Za autobus i vlak si tak lidé připlatí. Krátké trasy zdražily o korunu, delší pak o tři koruny.

Jízdné se od nového roku zvedlo i u časových kupónů, uvedl Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu: „Zdraží se i jednodenní jízdenka, která se už 5 let nezdražovala, ze 130 korun na 140 a v tom poměru zdražení se podobně zdraží i časové jízdenky, tedy týdenní a měsíční.“

Více peněz pak letos zaplatí lidé v Litoměřicích i za likvidaci odpadu. Dosud platil každý občan města za rok 498 korun. Od ledna se roční poplatek zvýší na 696 korun za osobu. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Litoměřice poplatek za odpad zvyšují kvůli dražšímu poplatku za skládkování odpadu, který platí město.

 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio