V nemocnicích v Ústeckém kraji převažují lidé nakažení chřipkou nad pacienty s koronavirem

4. leden 2023 08:50

Ve velkých nemocnicích v Ústeckém kraji evidují zdravotníci víc pacientů s respiračními problémy. Souvisí to s nemocností v regionu i nastupujícím šířením chřipky.

Podle dat od Jany Mrákotové z Krajské zdravotní je na hospitalizacích patrné častější šíření chřipky. Do pondělí museli zdravotníci v nemocnicích v Děčíně, Chomutově, Mostě, Teplicích, Litoměřicích a v Ústí nad Labem přijmout víc než 270 lidí, kteří měli chřipku a byla nutná jejich hospitalizace.

Podle Jany Mrákotové také nemocnice testují pacienty s klinickými příznaky respiračních onemocnění už v rámci vyšetření nebo při příjmu k hospitalizaci.

Podle mluvčí Krajské zdravotní Jany Mrákotové je počet lidí, kteří jsou v nemocnicích s nákazou koronaviru podstatně nižší než pacientů s chřipkou. Podle dat ministerstva zdravotnictví jsou v Ústeckém kraji s nemocí covid-19 hospitalizovány zhruba 30 lidí.

Pacientů s koronavirem je v nemocnicích menšina. Převažují ti s chřipkou

Kvůli nárůstu počtu respiračních onemocnění v poslední době se ale během minulého měsíce a na přelomu roku zvýšil v lékárnách Krajské zdravotní zájem o testy právě na nákazu koronavirem.

„Přičítáme to tomu, že došlo k výraznému nárůstu respiračních onemocnění, lidé proto chtěli mít jistotu, že nejsou covid pozitivní,“ vysvětluje mluvčí krajských nemocnic Jana Mrákotová.

Podle odhadu ředitelky krajské hygienické stanice Lenky Šimůnkové se tento týden projeví v datech lidé, kteří se po svátcích dostali ke svým lékařům a nechají si napsat neschopenku. Na přelomu roku totiž byla řada ordinací uzavřená.

Podle hygieniků se v nemocnosti projeví během ledna i návrat dětí do škol a školek. Jestli se prognózy naplní, bude jasné tento pátek, kdy budou mít hygienici nová data o šíření respiračních onemocnění v regionu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související