V Ústeckém kraji přibývá nakažených koronavirem. S počtem nemocných roste i zájem o přeočkování

4. říjen 2022 09:44

Také v Ústeckém kraji přibývá nemocných covidem. V nemocnicích v regionu bylo ke 3. říjnu kvůli vážnějšímu průběhu onemocnění 85 pacientů, z toho devět na jednotkách intenzivní péče.

Za poslední týden evidují hygienici v regionu na 1500 nově nakažených. Skutečné číslo je ale pravděpodobně vyšší.

„Teď jsou vlastně vyšetřovány pouze ty nejzávažnější případy, které se dostanou do nemocnice – těm je prováděn PCR test. Jinak k vydání pracovní neschopnosti postačí většinou jen pozitivní antigenní test. Ta čísla, která známe, jsou podhodnocená – skutečná nemocnost bude několikanásobně vyšší,“ vysvětluje ředitelka ústecké Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Současná nastupující vlna souvisí podle ní například s návratem dětí do škol.

„Ta vlna by snad mohla být obdobná, jako když přijde chřipka, kdy to trvá obvykle jeden, maximálně dva měsíce. Pevně věřím, že na Vánoce už bychom mohli mít situaci klidnější,“ shrnuje Šimůnková.

Důležité je podle ní očkování. „Všichni víme, že nezabrání šíření, rozhodně ale zabrání vzniku závažného průběhu onemocnění,“ dodává ředitelka ústecké Krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

Zájem o očkování opět mírně roste

V Ústeckém kraji je v tuto chvíli největší zájem o posilující dávku očkování. Jen za září si pro první a druhou posilující dávku vakcíny přišlo v regionu téměř 14 000 lidí.

„Ti, co se nechávali očkovat v základním schématu, projevují sice mírný, ale přeci jen zvýšený zájem o to přeočkování v porovnání s průměrem, který je v České republice,“ potvrdil vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Pro posilující dávky využívají zdravotníci nové, upravené varianty vakcíny. „Je to samozřejmě logické – protože pokud se chci dnes nechat přeočkovat a mám možnost se přeočkovat vakcínou, která by měla lépe reagovat i na omikron, tak si určitě nechám raději dát tu novou. Původní vakcína se ale stále používá na základní schéma očkování,“ vysvětlil Petr Severa s tím, že v regionu je v zásobách víc než 200 000 dávek původní varianty.

Po vypršení doby použitelnosti ji nechají zdravotníci zlikvidovat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio