V Mostě a Chomutově ubylo lidí, kteří potřebují poradit s dluhy. Častěji potřebují pomoci s hledáním práce

19. červen 2020 09:22

Během stavu nouze přišli někteří lidé o práci, další byli doma jen za část mzdy. V dluhových poradnách v Mostě nebo v Chomutově proto očekávali, že se zvýší počet těch, kdo budou potřebovat pomoci se splácením dluhů. Skutečnost je ale zatím překvapivě opačná.

Počet lidí, kteří pomoc poradců vyhledávají, zatím na obou místech poklesl. Pomoci ale potřebují s jinými věcmi – například s hledáním nového zaměstnání.

„V souvislosti s koronavirovou krizí jsme se u nás setkali s poklesem klientů. Zároveň dochází i ke změně zakázek našich klientů,“ konstatuje vedoucí občanské poradny při Diakonii v Mostě Lenka Šůlaková.

Podle ní lidé méně vyhledávají dluhové poradenství, poradit potřebují v jiných oblastech: „V současnosti se na nás lidé obracejí spíše se žádostmi, abychom jim pomohli v rodinných vztazích, nebo se na nás obracejí lidé v otázkách pracovního práva.“

Úbytek klientů dluhové poradny v Mostě souvisí podle pracovníků poradny s tím, že během nouzového stavu mohli lidé požádat o odložení splátek úvěrů, mohli také získat okamžitou finanční mimořádnou pomoc z Úřadu práce. Jinými slovy, dluhy na chvíli přestali řešit.

To ale neznamená, že je vyřešili. „Očekávám, že ta hlavní vlna bude na podzim. Možná, že je to otázka načasování,“ dodává Šůlaková.

Stejnou zkušenost jako v Mostě mají i v Chomutově. I tady čekají, že hlavní nápor lidí na dluhovou poradnu vypukne na podzim.

„Jestliže přišli o práci, tak je pro ně prioritní si ji opět najít. Takže spíš řeší to, než nějaké splácení. Největší nápor očekáváme na podzim, kdy uplyne ta půlroční lhůta, kdy mohli žádat o odklad splátek,“ říká Lucie Pastyříková z chomutovské dluhové poradny.

Podle vedoucí chomutovské občanské poradny Petry Březinové stoupá ale počet lidí, kteří chtějí pomoci s vyplněním dokumentů na úřad práce. Stejně tak v Chomutově stoupl počet těch, kteří chtěli pomoci se žádostí o sociální dávky.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související