V Ústí nad Labem začne fungovat poradna pro lidi, kteří doma pečují o své blízké

15. říjen 2019 08:11

Profesionální pečovatelé budou zájemcům v Ústí nad Labem radit, jak se mají starat o své blízké. Jde například o situace, kdy lidé doma pečují o své rodiče, aby nemuseli co nejdéle do různých ústavů.

Poradna pečovatelské služby začne 15. října fungovat v Domově pro seniory Orlická na Severní Terase.

Přijít pro radu tam může každý, kdo se o někoho doma stará – odborníci poradí třeba s tím, jaké kompenzační pomůcky jsou nejvhodnější, lidé se tam mohou také třeba naučit koupat nepohyblivého člověka a dozvědí se, jak upravit a přizpůsobit domácí prostředí konkrétním potřebám.

V domácím prostředí poradny se lidé dovědí, jak pečovat o své blízké v jejich domovech

Odborníci poradí třeba i s tím, jak zvládnout pacienta s Alzheimerovou chorobou, jaké je pro takové lidi vhodná strava a jak je pečující mohou krmit. K tomu se dozvědí i to, jak by se měli starat o sebe, aby je péče o druhého člověka „nesemlela“.

Trend domácí péče se v Česku rozšiřuje – podle odhadů je u nás 300 tisíc neformálních pečovatelů. Ti v nové poradně najdou pomoc – třeba i rady od lékařů, výživové poradkyně nebo sociálních pracovníků.

Cílem je, aby klienti mohli co nejdéle zůstat doma – třeba i v souvislosti s tím, že podle odhadu statistiků bude každému desátému člověku v roce 2030 75 let. Čekací doby v domovech pro seniory se prodlužují a význam domácí péče roste.

Poradna bude fungovat každý všední den od 8:00 do 15:30 – pro první kontakt je dobré si domluvit schůzku telefonicky nebo e-mailem. Kontakty najdete na webu pečovatelské služby.

Spustit audio

Související