V Lovosicích by mělo stát servisní centrum pro kamiony. Tamní obyvatelé jsou ale proti

27. duben 2016

Lovosicemi na Litoměřicku znovu hýbe kauza výstavby rozsáhlého servisního centra a myčky pro kamiony. Společnost Volvo žádala o vydání územního rozhodnutí poprvé už na konci roku 2012. Proti je ale po celou dobu spolek obyvatel Nové Klapý - Lovosice. Celý projekt teď proto už poněkolikáté posuzuje stavební odbor města.

„V Novém Klapý, v malé provozovně, která nikomu nevadila, po prodeji vznikly velké stavebniny. Ty kamiony projíždějí čtvrtí a lidem praskají baráky,“ vysvětluje majitelka pozemků v Novém Klapý Jarmila Berešová.

Připomíná, že původně byla oblast určená pro bydlení, ale bývalé vedení města územní plán v srpnu 2012 bez projednání s obyvateli změnilo. „Pokud by Volvo skončilo, tak tam vznikne třeba i chemická továrna,“ obává se Berešová.

Spolek podal na bývalé vedení města kvůli změně územního plánu i žalobu. Soud o ní ale zatím nerozhodl. Firma znovu žádá o územní rozhodnutí, ke kterému připravili obyvatelé další seznam námitek. Celá oblast je totiž podle předsedy spolu Milana Rygla už teď velmi zatížená.

Plán truckcentra na stavebním úřadě v Lovosicích

„Obchvatem, nedalekou dálnicí, průmyslovým komplexem na jižní části města…“ vypočítává Rygl.

Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem si vyžádala přezkumná měření hluku i vlivu stavby na zdraví lidí. Podle Olgy Zbuskové by je měla firma dodat do dvou týdnů.

„Dokumenty musí být aktualizovány k současnému datu, byly z roku 2011. Zatím jsme ze strany investora neobdrželi žádné materiály k posouzení,“ konstatuje Zbusková.

Právě na hodnocení hygieniků teď čekají úředníci stavebního odboru v Lovosicích. Při posuzování žádosti o územní rozhodnutí budou muset zohlednit i námitky spolku Nové Klapý - Lovosice.

Pole - pozemek, na kterém chtělo Volvo postavit servisní centrum pro kamiony
autor: Lucie Valášková
Spustit audio