V Lovosicích mají největší nabíjecí místo pro elektromobily v Česku. Dobíjejí je energií z vody

22. říjen 2021 08:42

V Lovosicích vzniklo největší nabíjecí místo pro elektromobily v Česku. Má 14 míst a podle informací Komory obnovitelných zdrojů je unikátní i z jiného důvodu – auta tam dobíjí elektřina, která je vyrobená výhradně z obnovitelného zdroje.

Dobíjecí místa jsou napájena z malé vodní elektrárny v nedalekých Píšťanech. Jde tedy o zcela čistý zdroj energie.

14 nabíjecích míst pro elektromobily napojených přímo na zdroj obnovitelné energie je českým unikátem.

„Je opravdu první, a navíc i kapacitně největší nabíječka v České republice. Takže je to opravdu unikát,“ potvrzuje předseda Komory obnovitelných zdrojů Štěpán Chalupa.

Podobných míst by mohlo do budoucna přibýt v Česku víc. Stát totiž plánuje zvýšené dotace na budování sítě pro ekologičtější auta. Dosud to byla zhruba miliarda korun.

„6 miliard, jak jsem tady uváděl, by mělo jít do dotací na infrastrukturu,“ vysvětlil náměstek ministra průmyslu Eduard Muřický.

Energii z vodní elektrárny by v budoucnu mohly využívat více i Lovosice

Nabíjecí stanice pro elektromobily v Lovosicích ale není jediným místem, které píšťanská vodní elektrárna napájí. Vedle toho dodává elektřinu i městu.

„Kdyby nastala ta situace, že dojde k povolení, tak by se dostavěly další dvě Kaplanovy turbíny, takže by tam pak byly čtyři. Máme hotovou přípravu takovou, že bychom na to pak napojili školy a úřad, takže bychom pak měli městské budovy pod tou zelenou energií,“ uvedl před časem starosta Lovosic Milan Dian z hnutí ANO.

Rozšíření napájení městských budov elektřinou z obnovitelného zdroje ale závisí na rozšíření vodní elektrárny. Na tom provozovatel pracuje už několik let.

„Ta celá vodní elektrárna byla projednaná v letech 2006 až 2008. Za rok a půl poté, co jsme podepsali smlouvu s obcí Píšťany. Dnes už asi 7 let jednáme o jejím rozšíření. Ta elektrárna je přitom na to připravená. Stojí to na tom, že v podstatě od toho roku 2006 nebo 2007 se neuvěřitelně zkomplikovaly povolovací předpisy,“ doplnil Jakub Heluz z firmy Renoenergie.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související