Nové nabíjecí místo pro elektromobily v Lovosicích budí rozruch. Oslovení lidé by místo něj chtěli parkovací místa

28. červen 2021 15:46

Lovosice na Litoměřicku začaly využívat pro sportoviště elektřinu z nedaleké vodní elektrárny. Vedle toho zásobuje čistě vyrobená energie také nové nabíjecí místo až pro 16 elektromobilů v ulici 8. května. Někteří řidiči ale vznik dobíjecích stanic kritizují. Nemají totiž kde zaparkovat běžná auta.

„Myslím si, že tohle nabíjecí místo je úplně zbytečné. Elektromobilita je podle mě krok někam vedle. Měla tu zůstat ta parkovací místa, co tu byla,“ shrnul pan Jaromír, který si stojany na nabíjení elektromobilů v Lovosicích prohlížel.

Podobný názor má i paní Jitka, která kvůli nedostatku parkovacího místa musela zastavit právě u jednoho z nabíjecích stojanů: „Myslím si, že je to naprostý nesmysl. Nechápu, kolik elektromobilů v Lovosicích je. Tady ty parkovací místa jsou zabraná běžným uživatelům.“

Starosta Lovosic na Litoměřicku Milan Dian z hnutí ANO ale s kritikou nesouhlasí: „Je pravda, že se zabrala plocha pro stání běžných vozů, nicméně, když si představíte ten prostor, tak je tam podchod pod železniční tratí, a na druhé straně se vytvořilo nových 50 parkovacích míst, takže já to jako problém nevidím.“

Město má v plánu zásobovat své budovy zelenou energií

Elektřinu na dobíjení aut dodává vodní elektrárna v nedalekých Píšťanech. Město jí využívá i na dalších místech.

„V tuto chvíli jsou napájeny sportoviště, je napájeno i kulturní centrum Lovoš a tyto nabíječky, kterých je zatím 14,“ vypočítává Dian.

Jen u sportovišť zatím Lovosice ušetřily ročně zhruba půl milionu korun. Podle starosty Milana Diana by se do budoucna mohly připojit na energii z Píšťan i další městské budovy. Vše závisí na možném rozšíření vodní elektrárny.

„Kdyby nastala ta situace, že dojde k povolení, dostavěly by se další dvě Kaplanovy turbíny, takže by tam byly čtyři. Máme hotovou přípravu, že bychom na to pak napojili školy a úřad – tak bychom měli městské budovy pod zelenou energií,“ doplnil lovosický starosta.

Doposud muselo město hlavně na výkopové práce na propojení s vodní elektrárnou vynaložit zhruba 3,5 milionu korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související