V Litoměřicích začalo 7. prosince dobrovolné testování učitelů na koronavirus

7. prosinec 2020 15:20

V celém Česku se můžou nechat pedagogičtí pracovníci od 4. prosince testovat na nákazu koronavirem. Na některých místech ale začíná testování až 7. prosince. To je také případ Litoměřic, kde je odběrové místo u nemocnice.

„Šlo samozřejmě o to, abychom měli zodpovědnou přípravu – to znamená, abychom měli také dostatečné personální zabezpečení. Na základě naší výzvy jsme také skenovali zájem pedagogů o toto vyšetření, abychom si včas připravili kapacity,“ zmínil důvody pro odložení spuštění testování pedagogických pracovníků ředitel litoměřické nemocnice Radek Lončák.

Učitelé se musí na testování v nemocnici předem objednat.

„Přes naše webové stránky se ti pedagogičtí pracovníci musí registrovat, abychom o nich věděli a dokázali odhadnout tu kapacitu, která bude v těch následujících dnech potřeba,“ doplnil ředitel nemocnice Radek Lončák s tím, že pro učitele je vyhrazený čas testování mezi 10 a 12 hodinou.

Toho musí využít i 13 z 39 pedagogických pracovníků z litoměřické základní školy U Stadionu.

„Vyjeli jsme si rozvrhy těch učitelů a řekli jim, v jakou dobu by to pro nás bylo nejvýhodnější, abychom nemuseli shánět suplování,“ říká tamní ředitel Milan Sluka.

Na Litoměřicku přitom o testování mezi kantory přílišný zájem není. Dosahuje zhruba 15 až 20 %.

Učitelé se můžou na nákazu koronavirem nechat testovat do 18. prosince. Pak by měly odstartovat dobrovolné testy pro veřejnost. Toto testování by v litoměřické nemocnici mělo probíhat podobně jako testování učitelů.

„My jsme připraveni, ale zatím, bych řekl, spíše teoreticky, protože čekáme na pokyny, které mají dodatečně přijít z ministerstva zdravotnictví, abychom opět vymezili nějaký rámec, jakým způsobem by to mělo fungovat,“ doplnil ředitel Radek Lončák.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související