V Litoměřicích udělili cenu sládkovi roku

4. listopad 2012

Pivní ceny se udílely v Litoměřicích. Ocenění získaly nejlepší letošní piva i pivovary. A také ti, kdo pivo vaří.

Šestadvacetiletý Jan Martinka z Klášterního pivovaru Strahov je nejen sládkem roku 2012, ale zároveň nejmladším sládkem u nás. Stal se jím už před pěti lety. Čím si letošní titul zasloužil, shrnul předseda českého Sdružení přátel piva a degustátor Tomáš Erlich.

„Dokázal udržet, dokonce rozšířit nabídku piv po tak skvělém sládkovi, jako byl Martin Matuška, který je velikán mezi českými sládky,“ chválí Erlich.

Jan Martinka vyjmenovává, co všechno u nich na Strahově vaří. Kromě celoročních druhů jsou to i piva sezónní, s nadsázkou se dá říci pro čtvero ročních období, třeba teď na zbytek roku.

"Na dušičky vaříme patnáctistupňové Brown ale, máme i vánoční pivo, devatenáctku. U příležitosti prohibice jsme teď uvařili devatenáctku India pale ale, která se vypila během čtrnácti dnů,“ rekapituluje sládek roku. Pale ale piva jsou vyráběna svrchním kvašením a většinou také ze světlého sladu. Původ mají ve Velké Británii.

Podle Jana Martinky jsou klíčem k dobrému pivu nejen prvotřídní suroviny. Stejně důležité je, aby měl sládek ke svojí práci vztah a aby měl v pivovaře čisto.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio