V Krušných horách se těžce zranila cyklistka, přiletěl pro ni vrtulník z Německa

8. srpen 2020 19:15

Osmatřicetiletá německá cyklistka se dnes odpoledne (sobota) těžce zranila v Trialparku na Klínovci, Horská služba pro ní povolala vrtulník ze Saska.

Zraněnou našla jiná žena. „Cyklistka spadla z kola během sjezdu v dost nepřístupné lokalitě. Vyrazili jsme k nehodě okamžitě v naší terénní technice, ale i tak jsme museli zraněnou po ošetření asi dvě stě metrů převézt na takzvaném rakouském vozíku,“ uvedl k výjezdu Milan Šulák, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Cyklistka si pádem přivodila kromě oděrek otřes mozku, a to i přesto, že měla přilbu. Záchranáři měli podezření i na závažné poranění pánve.

„Když jsme zjistili, že je z Německa, dohodli jsme se s naší Zdravotnickou záchrannou službou, že povoláme vrtulník saských leteckých záchranářů. Paní jsme ošetřili, zafixovali a šetrně dopravili na hraniční přechod na Božím Daru. Tam si jí posádka vrtulníku převzala k dalšímu ošetření do nemocnice v její mateřské zemi,“ doplnil Milan Šulák.

V rámci přeshraniční spolupráce Horské služby a německých záchranářů je taková koordinace často nutná. „Předání zraněného zahraničního návštěvníka přímo německé záchrance v případě, že to jeho zdravotní stav dovoluje, není v dnešní době žádným problémem. V zimě tak předáváme zraněné lyžaře, v létě nejčastěji cyklisty,“ dodal Miroslav Račko, náčelník Horské služby Krušné hory.

Na cyklostezky v Krušných horách a trialparky v poslední době míří obrovské množství návštěvníků. Horská služba proto upozorňuje všechny na to, aby dodržovali zásady bezpečné jízdy na horském kole a aby byli lidé vzájemně tolerantní.

V sobotu neznámý jezdec na kole dokonce ohrozil záchranáře, i když bylo místo zásahu jasně označeno.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: Horská služba
Spustit audio

Související