V Koštově na Ústecku by podle nových jízdních řádů neměly stavět vlaky. Některým lidem se to nelíbí

3. listopad 2022 15:06

Zhruba za měsíc představí Ústecký kraj novou podobu jízdních řádů autobusů a vlaků v regionu. Plány hejtmanství se nelíbí lidem v Koštově na Ústecku. Obcí dosud projíždí osobní vlaky na lince U5 mezi Ústí nad Labem a Bílinou. Nově ale v Koštově vlakové spoje zastavovat nebudou. Do obce sice jezdí také autobusy, ty jsou ale podle členů petičního výboru ve špičkách plné.

„Ten vlak tady jezdí už dlouho. Ptala jsem se nejstaršího obyvatele v obci, kterému je přes osmdesát, a ten mi řekl, že s ním jezdil už jako malý kluk,“ popisuje Jaroslava Machotová z Koštova na Ústecku. Společně se sousedy podepsanými pod peticí nesouhlasí s tím, že od prosince nebudou v obci zastavovat osobní vlaky.

Smysl v takovém rozhodnutí nevidí ani Martin Klener. „Vlaky naší obcí projíždějí, ale nebudou v ní zastavovat? To mi přijde naprosto nesmyslné. Ať už z ekonomického nebo z časového hlediska tam podle mě nedochází k žádné úspoře,“ shrnuje.

Bylo potřeba ušetřit dvě minuty

Dopravu na trati zajišťuje RegioJet, který má s novým jízdním řádem nasadit nové vlaky. S tím souvisí i nutnost úspory času a tedy zrušení obsluhy Koštova.

„Tato doba je prý potřeba na to, aby vlak po příjezdu do Ústí změnil směr jízdy a jel zas zpět – na Úpořiny a Bílinu. Kvůli těm novým vlakům jsme potřebovali ten čas v tom Ústí prodloužit ze čtyř minut na šest – tedy ušetřit dvě minuty,“ vysvětluje Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu.

Podle něj je navíc v Koštově o dopravu nejmenší zájem. Takovou argumentaci ale Martin Klener z Koštova odmítá.

„Pokud řeknu, že tím vlakem jezdí málo lidí, tak když dám zastávku na znamení, a ti lidé tam vystupovat nebudou, tak tam vlak nezastaví a k žádné časové ztrátě nedojde. Pokud tam ale naopak ti lidé budou, tak budou moci ten spoj využít,“ nabízí řešení Klener.

Koštovští obyvatelé sepsali proti novému jízdnímu řádu petici

Kvůli zrušení osobních vlaků v Koštově vznikla i petice, kterou chtějí tamní lidé předat městu Trmice a Ústeckému kraji. Pokud se ale u nových vlaků ukáže, že jim na změnu směru jízdy postačí kratší doba, obnoví kraj i zastávku v Koštově.

„Jakmile to bude možné a bude možné prověřit, že se ten vlak v Ústí na hlavním nádraží stihne otočit rychleji než za šest minut, tak ten jízdní řád rádi vrátíme, klidně mimořádnou změnou – už v lednu nebo v únoru,“ slíbil Jakub Jeřábek z ústeckého krajského úřadu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související