V Jílovém u Děčína začala rekonstrukce mostu u tamního koupaliště

10. říjen 2023 08:26

Řidiči projíždějící přes Jílové u Děčína musí příštích pár měsíců počítat s tím, že v centru města postojí často v kolonách. Stavební firma tam začala s rekonstrukcí mostu u tamního koupaliště. Původní kamenný mostek přes Jílovský potok je v tak špatném stavu, že je potřeba ho zbourat a nahradit zbrusu novou konstrukcí.

Se stavbyvedoucím Milošem Červeným se blížíme k mostu u jílovského koupaliště. Před místem i v protisměru se tvoří dlouhé kolony. „Jsou tady třícestné semafory, které to regulují,“ ukazuje na jednu polovinu starého mostu, kde je už v tuto chvíli usazená provizorní mostní konstrukce, nad kterou se tyčí vysoký jeřáb.

„Rozbouráme jednu polovinu mostu, pak dáme menší bagr do potoka a bude zpod toho provizorního mostu vybourávat tu druhou část starého mostu“ přibližuje Miloš Červený.

Provizorní skládací most usadili pracovníci firmy na místo během 9. října. „Navrhované zatížení těchto mostů je 40 tun,“ vysvětluje Jaromír Svoboda z jedné servisních organizací firmy Strabag, která rekonstrukci starého mostu provádí a dodává, že jde o most vojenského typu: „ Byl využívaný pro vojenské účely. Byly vyrobeny dva typy – jeden v Americe a druhý v Anglii – tento typ se nazývá Bailey Bridge.“

Přes Jílové povede po uzavírce Benešova mostu v Ústí nad Labem zásadní objízdná trasa

Starý kamenný most přes Jílovský potok je v havarijním stavu, proto ho je potřeba vyměnit kompletně celý.

„V rámci hlavní mostní prohlídky vyzuje velké známky trhlin v kamenném oblouku,“ shrnul Miloš Červený s tím, že demolici a postavení nové konstrukce by chtěla mít firma hotové do konce letošního roku. „Uvidíme, jaké budou podmínky – všechno pak už záleží na počasí,“ uzavírá Červený.

Za zbourání a stavbu mostu zaplatí Ředitelství silnic a dálnic víc než devět milionů korun. Na jaře se pak chystá nechat opravit další mostek. Potřebuje totiž připravit silnici I. třídy, která Jílovým u Děčína prochází na to, že bude sloužit jako objízdná trasa pro kamiony.

„V Ústí nad Labem se chystá úplná uzavírka Benešova mostu, a právě tady v Jílovém bude zásadní objízdná trasa. My proto musíme provést tu rekonstrukci koordinovaně tak, aby byla ta objízdná trasa průjezdná bez jakéhokoliv problému,“ Dodává Jan Rýdl, mluvčí společnosti.

Spustit audio

Související