V Dolním Žlebu instalují nový přívoz přes Labe. Do konce týdne by měl začít jezdit

28. listopad 2016

V Dolním Žlebu na Děčínsku instalují nový přívoz přes řeku Labe. Starému prámu už skončila životnost, proto ho vystřídá nový s větší nosností. V těchto dnech ho tam odborníci uvádějí do provozu.

„Nový prám je delší, širší a nově tu máme také elektromotůrek, který bude sloužit při dojezdech za malého stavu vody nebo při protivětru,“ popisuje převozník Martin Neumann.

Než začne nový prám sloužit veřejnosti, musí se s ním sami převozníci naučit jezdit. Má totiž jiné, delší nájezdy. Všechny přípravy by měly být hotové do konce týdne.

„Musíme provést všechny zkoušky, které jsou potřeba a samozřejmě převozníci musí zvládnout jízdu s přívozem,“ vysvětluje mluvčí města Děčín Markéta Lakomá, „v momentě kdy bude tohle všechno hotovo, nám bude přívoz oficiálně předán firmou.“

Nakonec musí prám dostat osvědčení o způsobilosti k provozu, říká ředitel děčínské pobočky Státní plavební správy Martina Klein: „Na tom přívozu budou probíhat plavební zkoušky, který bude organizovat provozovatel a zhotovitel a my se k nim přilepíme, abychom to nezdržovali. Takže až budou oni hotovi, tak my už budeme dávno hotovi.“

Nové plavidlo stálo městskou kasu skoro 3,5 milionu korun. Začít sloužit veřejnosti by mělo, pokud všechno půjde tak jak má, ke konci tohoto týdne.

autor: dap
Spustit audio