V Dippoldiswalde otevřeli nové Muzeum středověkého hornictví v Krušných horách

11. leden 2019

Na zámku v saském městě Dippoldiswalde kousek od českých hranic je nové Muzeum středověkého hornictví v Krušných horách. Součástí expozice jsou například i více než 800 let staré hornické nástroje.

Otevřením muzea vyvrcholila dlouholetá práce archeologů na průzkumu hornických štol pod městem. Podle nich jde o evropskou raritu.

„Počátkem všeho byla povodeň v roce 2002, díky které se zjistilo, že se pod Dippoldiswalde nacházejí středověké doly ze 12. a 13. století,“ popisuje vedoucí muzea Jana Stessl.

Jedním z nejvýznamnějších exponátů muzea je hornický vrátek.

„Vrátek je naším hlavním exponátem, je starý víc než 800 let. Pokud víme, tak se nic podobného v jiných hornických muzeích nevyskytuje, a to ani v Evropě ani na světě. Jde vlastně o lanový naviják, který se používal v různých dolech pro přepravu materiálu směrem dolů a pro vyzdvihnutí rudy nahoru,“ vysvětluje kurátorka výstavy Cornelia Rupp.

Expozice nového muzea je rozdělena na čtyři tematické okruhy

„V první místnosti máme stručný úvod do hornické tradice a připomenutí středověkých osobností spojených s těžbou stříbra. Dále je tu místnost, ve které máme archeologické exponáty, převážně hornické nástroje včetně už zmíněného vrátku. Další místnost je věnovaná životu horníků a hornickým osadám. V poslední části se věnujeme dopadům těžby – a to jak pozitivním, tak i těm negativním, jako jsou ekologické škody a zničení krajiny,“ shrnuje Cornelia Rupp.

I muzeum v Dippoldiswalde se součástí projektu, na jehož konci by mělo být zapsání krušnohorského hornického regionu na seznam světového dědictví UNESCO.

Výstavní texty v muzeu jsou také v češtině. Je také možné si v češtině domluvit i prohlídky.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio

Související