Krupka opraví ruinu gotického domu. Vznikne tam centrum středověkého hornictví

1. srpen 2016

V Krupce na Teplicku začala oprava gotického domu v Husitské ulici. Z ruiny historické budovy chce město vybudovat centrum středověkého hornictví. Právě s dalšími důlními městy na české i německé straně Krušných hor usiluje Krupka o zápis do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

„Bude to velmi náročné. Budeme to dělat v koordinaci s památkáři a bude to stát dost úsilí,“ konstatuje Michal Baranijak, stavbyvedoucí firmy, které se rekonstrukce budovy zhostí.

„Celá budova, která je dnes spíš jen ruinou, byla v soukromém vlastnictví. Dokud město nemělo tu nemovitost ve svém vlastnictví, nemohlo dělat v podstatě nic, kromě toho, že vyzývalo vlastníka k nápravě,“ vysvětluje zastupitel Krupky na Teplicku Rostislav Kadlec z uskupení Krupka naše město.

Práce mají nově centrum hornictví má být v Krupce hotové na přelomu let 2017 a 2018. Vedle nového infocentra vznikne i přeshraniční hornická stezka.

Vizualizace informačního centra Krupka v Husitské ulici

„Bude tam naučná stezka, která bude mapovat historii hornictví, budou tam interaktivní informační tabule, Budou tam odkazy na přírodní památky, na zvířata, rostliny…“ vypočítává starosta Krupky na Teplicku Zdeněk Matouš z ČSSD.

Oprava zbytku gotického domu a stavba nového centra hornictví v Husitské ulici vyjde na víc než 18 milionů korun. Většinu zaplatí Evropská unie.

autor: bach
Spustit audio