V Děčíně vrcholí přípravy volebních místností na volby do krajského zastupitelstva a senátu

1. říjen 2020 15:42

V Děčíně jsou v plném proudu přípravy volebních místností. Volby do krajského zastupitelstva a někde i do senátu začínají 2. října úderem 14 hodiny.

Volby budou provázet nevídaná hygienická opatření. Kvůli pandemii koronaviru nebylo lehké sehnat členy volebních komisí a hlavně náhradníky.

Konat se budou ve zcela nové obřadní síni v budově magistrátu. Voliči se do ní dokonce podívají ještě dřív než první novomanželé.

Příprava na volby do krajských zastupitelstev v Děčíně

„Je to unikátní možnost pro voliče tohoto okresu spatřit tento prostor po té zásadní rekonstrukci,“ doplňuje mluvčí města Luděk Stínil a dodává: „Taková hygienická opatření jsme ještě při volbách neměli.“

Jak budou volby probíhat, to vysvětlil zapisovatel komise Radek Michálek: „Volič předloží občanský průkaz, na chvíli sejme roušku, abychom ho mohli identifikovat, pak otočí občanský průkaz, abychom minimalizovali kontakt, a my zjistíme adresu a platnost toho průkazu.“

Dbát se bude i na čistotu propisovacích tužek tak, aby každý volič dostal vydesinfikovanou tužku.

Samozřejmostí je mít ve volební místnosti nasazenou roušku, to platí i pro členy volebních komisí. Ty ale nebylo lehké letos sehnat.

„Někteří to odvolali, protože tu nechtěli sedět v rouškách, jiní upadli do karantény,“ shrnul Stínil s tím, že v případě personální krize jsou připraveni do volebních komisí zasednout úředníci magistrátu.

Spustit audio

Související