Děčín stále nemá nové vedení města, zastupitelé o volbě primátora a radních odmítli hlasovat

17. září 2020 12:20

Děčín dál povede pověřený primátor Jaroslav Hrouda z hnutí ANO. Zastupitelé odmítli hlasovat o novém vedení města, i když to původní se rozpadlo už ke konci června.

Děčín už je bez řádného vedení od konce června. Nejdřív na svou funkci rezignoval jediný zastupitel sociální demokracie Václav Němeček, který nebyl dlouhodobě spokojený s prací vedení města při rekonstukci historické čtvrti Podmokly. Poté rezignoval také radní Jakub Houška z hnutí Náš Děčín.

Náměstek primátora Vladislav Raška ze stejného hnutí oznámil rozpad koalice a zastupitelé ho odvolali, stejně jako primátora. Na funkci radního pak rezignovali i dlaší radní a zbytek zastupitelé odvolali.

Zasedání zastupitelstva, které se 17. září konalo, skončilo poměrně rychle – zastupitelé totiž neschválili program jednání, jehož bodem byla právě volba nového vedení města. Město tak od června vede pověřený primátor Jaroslav Hrouda z hnutí ANO a pět radních, což je docela nekomfortní situace – rada se totiž musí na všem usnést jednomyslně a nikdo nesmí chybět.

To, že ani na speciálně svolaném zasedání nebylo nové vedení města zvoleno, pobouřilo Martina Poštu z Volby pro Děčín, který prohlásil, že je pro něj nepřijatelné, aby fungovala rada v demisi.

Uvedl také, že jeho hnutí bylo připravené navrhnout variantu, ve které by byly zastoupeny všechny strany podle volebních výsledků, s výjimkou komunistů a SPD. To se ale kvůli tomu, že zastupitelé neprohlasovali program zasedání, navrhnout nepodařilo.

Pověřený primátor Jaroslav Hrouda pak prohlásil, že svolání takového zastupitelstva, kde není jistá dohoda na novém vedení a koalici, je mrháním času.

Spustit audio

Související