V Děčíně budou častěji vyvážet tříděný i komunální odpad. Poplatek za jeho svoz podraží

25. únor 2020 14:31

Na nepořádek kolem popelnic a kontejnerových stání si dlouhodobě stěžují lidé v Děčíně. Radní teď proto rozhodli, že se odpad bude vyvážet častěji.

Na dvou největších sídlištích Bynov a Boletice to bude dvakrát týdně, pravděpodobně už od března. Zvýší se taky počet míst v centru, kam budou popeláři častěji zajíždět. 

„Navýšíme kapacitu svozových vozů – přibude jedna posádka,“ vedoucí děčínských komunálních služeb Petr Prejza.

Na nepořádek kolem popelnic si lidé v Děčíně stěžují už dlouho. Pro chlapy, kteří na popelářských autech jezdí, je nepořádek kolem kontejnerů známý obrázek.

Čtěte také

„Je to na denním pořádku,“ potvrzuje Luboš Červinka, který odpadky v Děčíně sváží už osmým rokem.

Dvakrát za týden tak budou nově jezdit popeláři právě na bynovské a boletické sídliště, a to v úterý a v pátek. Jezdit budou i do centra města. „Děčín 4 a Děčín 1, tzn. centrum, kde je to nejvíc vidět,“ upřesňuje Prejza.

Kromě komunálního se bude po celém městě dvakrát do týdne vyvážet i odpad tříděný, plasty a papír.

„Za častější svoz odpadu zaplatíme okolo 77 tisíc korun týdně více,“ vypočítává Romana Silvarová z děčínského magistrátu a dodává: „V roce 2018 město za celý ten odpadový systém platilo 57 milionů korun, loni už to bylo 61 milionů korun.

Město vydá za svoz a třídění odpadu každý rok stále více peněz, proto se vedení rozhodlo pro letošní rok zvýšit také poplatek za odpadky, nově lidé v Děčíně platí 750 korun na rok a osobu. Navíc obyvatelé městu dluží poměrně velkou částku na těchto poplatcích – něco kolem 28 milionů korun.

Spustit audio

Související