V Děčíně funguje nová karta – zatím v MHD, v budoucnu s ní ale půjde platit i na zámku nebo v aquaparku

23. leden 2020 09:32

Město Děčín má novou městskou kartu. Funguje od začátku roku a dá se s ní například zaplatit za jízdné v autobuse. V blízké budoucnosti s ní pak můžou lidé platit vstupné ve všech příspěvkových organizacích města – mít na ní nahraný čtenářský průkaz nebo kapesné pro děti.

Pořídil jsem ji pro děcka i pro manželku. Dětem na ni dávám kapesné, mohou s ní platit MHD, takže za mě super,“ pochvaluje si Jiří Tojmar novou děčínskou kartu.

Ta je zatím k dostání na terminálu dopravního podniku v Uhelné ulici. V současnosti se s ní může platit v autobuse – dá se na ni nahrát časový kupon nebo ji používat jako peněženku. Nabíjí se snadno, z domova. Do budoucna by měla karta fungovat i jako něco navíc, třeba pro děti na zaplacení obědů ve školní jídelně.

„Můžeme si to představit jako čip do jídelny – potom by ta karta ten čip nahradila. Počítá se s tím, že by od září letošního roku už žáci tyto karty v jídelnách využívali. Chceme je rozšířit do všech příspěvkových organizací města – v knihovně se počítá s tím, že bude sloužit jako čtenářská průkazka, půjde s ní také platit vstupné do bazénu nebo do zoo,“ říká koordinátorka projektu Jana Prouzová.

Systém stávajících přikládacích karet v městské hromadné dopravě výhledově skončí, protože už je zastaralý.

„Do konce června bude následovat přechodné období, kdy ještě budeme staré karty akceptovat,“ doplňuje ředitel dopravního podniku Bohumil Bárta.

Novou kartu je možné si pořídit bez nutnosti zřízení účtu. Když ji člověk používá jako platební, stačí ji jednou za půl roku použít a neplatí žádné poplatky.

Podobnou kartu už používají v autobusech lidé v Ústí nad Labem nebo v Brně.

Spustit audio

Související