V Děčíně bourají přes 100 let starý secesní dům. Bránil řidičům v rozhledu

5. červen 2017

V Děčíně, na křížení ulic Teplická a Saská, bourají dělníci za plného provozu starý secesní dům. Musí ustoupit nové křižovatce. Město ho loni koupilo a teď ho nechává strhnout. Budova totiž brání výhledu řidičů, kteří jedou od Bělé směrem do centra.

„Bouráme ten dům za pomoci hašení, ochranných sítí a oplocení zvenku dovnitř – tak, aby ta suť nepadala na ulici,“ vysvětluje Jiří Moravec, majitel firmy, která dům rozebírá. Na bourání má firma 50 dnů a podle slov Jiřího Moravce by se všechno mělo stihnout v termínu.

Na stavbu se často chodí ptát lidé, co všechno by si z bouraného domu mohli odnést. „Největší zájem je o prkna a trámy,“ dodává Moravec.

V Děčíně bourají víc než 100 let starý secesní dům. Bránil řidičům v rozhledu

Děčín dům koupil loni v dubnu za skoro 2 miliony korun, už se záměrem, že ho nechá zbourat. Dalších zhruba 800 tisíc bez DPH zaplatí za samotnou demolici.

„Podle informací, které máme, chce na tom místě Ředitelství silnic a dálnic situaci řešit přehlednější křižovatkou. Tím by dům stál uprostřed té křižovatky a byl by prakticky neobyvatelný,“ vysvětluje mluvčí města Markéta Lakomá.

Na výstavbě nové křižovatky se spolu s ŘSD bude podílet i Ústecký kraj. Kdy se na novém dopravním řešení začne pracovat, to ale zatím jasné není. Kraj teď jedná s děčínským magistrátem o tom, jestli by na místě preferoval spíš křižovatku, nebo kruhový objezd.

autor: dap
Spustit audio