V chomutovském kostele našli restaurátoři unikátní fresky ze 17. století. Jsou na nich kostry v životní velikosti

18. srpen 2022 15:20

Ve smuteční kapli kostela svatého Ignáce v Chomutově objevili restaurátoři původní fresky. Při odkrývání jednotlivých vrstev omítek narazili na malby, které stěny zdobily bezprostředně po dokončení stavby v 17. století. Přímo na zdi tehdejší umělci namalovali kostlivce.

Při odkrývání jednotlivých vrstev omítky překvapilo i samotné restaurátory, co se pod nimi skrývalo. Původní fresky znázorňují kostlivce v životní velikosti s různými atributy v rukou.

„Je to velice vzácné – je to vlastně z počátku té stavby kostela svatého Ignáce. Tahle kaple zřejmě sloužila jako nějaká hrobní kaple toho jezuitského řádu,“ vysvětluje historik Jaroslav Pachner.

Nečekaně zachovalé nalezené fresky teď čeká vytmelení, poté projdou podle restaurátora Jaroslava Jelínka rukama samotných restaurátorů.

To, že jde o jedinečný nález, potvrzuje i Vít Honys z Národního památkového ústavu: „Tato tématika, a to až z pozdějšího období, je vlastně zachována spíše ve štukových detailech kláštera v Oseku, ale v nástěnné malbě je toto téma, zřejmě nejen v severních Čechách, opravdu unikátní.“

Vedení města chce v následujících dvou letech podle Pachnera s odkrýváním pokračovat.

„Na letošek je to 500 000 korun, ale celé to restaurování jsme odhadovali na zhruba 1,5 milionu korun,“ doplňuje Pachner.

Po dokončení povedou kaplí i speciální návštěvnické okruhy.

Spustit audio

Související