Indiáni a americká kavalérie svedli boj o tábor dřevařů v Březně u Chomutova

10. červenec 2022

Louka za Březnem u Chomutova se změnila v bojiště z doby kolonizace Ameriky. Na jedné straně vyrostla indiánská vesnice, na protilehlé pevnost kavalérie pod vedením herce Václavy Vydry coby generála Custera. A uprostřed tábor dřevařů, který se stal předmětem sporu.

Rekonstrukci bitvy, která se odehrála v roce 1867 při kolonizaci Ameriky, předcházela domluva velitelů jednotlivých jednotek vojáků, indiánů a dřevařů.

„Ta bitva se bude odehrávat tady v tomhle dřevařském území a v tom remízku, který jsme tu vysadili, a který má představovat ty lesy, které ti běloši začali kácet. Pevnost bude jen sloužit k vysílání vojáků do prostoru,“ vysvětluje organizátor Pavel Najman.

Podle něj se do kostýmů vojáků, indiánů, dřevařů nebo osadníků každoročně převléká 200 až 250 lidí – dobrovolníků z celé republiky, kteří se předem přihlašují. Někteří sem vezou i své koně.

„Ti lidé, kteří sem jezdí a bojují, ti mají ty své koně opravdu zmáknutý. Tomu období se opravdu věnují. Každý si sice žije svým civilním životem, ale i v tom civilním životě má ten svůj směr daný,“ konstatuje Najman.

Platí to i o některých divácích. Karla z Roztok u Prahy zajímali hlavně indiáni. „Jsme součástí Indian Corralu, jezdíme na indiánská táboření. Líbí se nám ten život – indiáni, táboření a všechno s tím spojené,“ konstatuje.

Hodinová bitva skončila smírem, a to až do příští války v roce 2023.

Spustit audio

Související