Do Zooparku v Chomutově se po třiceti letech vrátily vydry říční

6. červenec 2022

Zatím se ale bojí a před návštěvníky se téměř neukazují.

Dvě mladé vydry říční obývají nově prostor se třemi nádržemi, plážemi a kmeny stromů v Zooparku v Chomutově. Zahrada chovala tato zvířata naposledy před třiceti lety, letos se sem dostaly ze záchranné stanice.

Na nový domov si teprve zvykají a bojí se vylézt z úkrytu. Návštěvníci je proto zatím mohli vidět, jen když si nesměle vylezly pro potravu.

„Přivezli jsme je ze záchranné stanice u Poděbrad, kam se dostaly vloni jako mláďata,“ vysvětluje původ vyder hlavní zoolog chomutovského zooparku Miroslav Brtnický s tím, že v záchranné stanici se jim podařilo je vychovat, ale nebylo by pro ně bezpečné je vypustit zpátky do volné přírody.

Zvířata jsou podle něj zatím plachá, protože ještě nejsou zvyklá na nové prostředí. „Ze zázemí zatím vykukují ven, natahují se i pro krmení, ale do areálu ještě nevyšly,“ popisuje zoolog. V parku mají připravené otevřené prostranství a tři bazény, ty si ale ještě nevyzkoušely.

Vedení zooparku věří, že nejdéle do poloviny prázdnin už by si mohly vydry na nové prostředí zvyknout a stát se jednou z atrakcí.

„Věříme, že vydry si zvyknou v brzké době a návštěvníci se u nich budou zastavovat. Plánujeme i komentovaná krmení, což je velmi atraktivní záležitost,“ říká ředitelka Věra Fryčová.

Návštěvníci najdou vydry, tedy pokud zvířata ztratí ostych, hned pod nádrží s tuleni.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související