Chomutov hledá způsob dalšího rozvoje zooparku. Zastupitelé se ale na něm neshodli

16. září 2021 11:53

Zoopark v Chomutově je rozlohou největší zoologická zahrada v Česku. Jde ale spíš o velký park s výběhy pro zvířata než o klasickou zoo. Návštěvníci v ní mohou mimo jiné pozorovat medvědy, makaky nebo oslíky a tuleně. Město teď chce najít cestu, kudy by se měl zoopark vydat v následujích 10 letech. Koncepci představilo vedení města na posledním jednání zastupitelstva. Podle opozice šlo ale jen o líbivé obrázky.

„Já bych tady neměnila nic, protože kam jinam máte s dětmi chodit? V Chomutově není moc kam. Tady jsou zvířata, atrakce – to dětem stačí.“ „Jsme spokojená s tím, jak to tady je. Je tu stín, když je pařák. Líbilo by se mi tu ještě víc, kdyby tu byl stánek, co by nenabízel jen samé smažené – kde by si člověk mohl dát třeba nějaký salát.“ Tak reagovaly oslovené maminky, které vyrazily do chomutovského zooparku s kočárky na otázku, co by na parku změnily.

Město se ale nechce spokojit s tím, že by se zoopark v nejbližších letech nerozvíjel. Oslovil proto odborníky, aby našli cestu, kterou by se měl park vydat.

„Ten strategický plan připravili renomovaní odborníci – architekti, které mají 20leté zkušenosti se stavěním zoologických zahrad v Česku. Oni připravili strategii I takzvaný generel, který je předmětem té diskuze v zastupitelstvu,” vysvětluje náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

A jak by plán na další roky měl podle odborníků vypadat?

„Studie na jedné straně říká, že budeme pokračovat v duchu zooparku tak, jak ho lidé znají dlouhé roky. Také ale říká, že je čas na obnovu celé řady expozic a výběhů – posunout se o kousek dál, tak aby se třeba i za menší peníze staly zajímavějšími,“ shrnul Dinda.

Zastupitelstvo vzalo názor odborníků na vědomí. K hlasování o přijmutí navrhované strategie chyběly podrobné podklady.

„My jsme vůbec tu rozvojovou studii nedostali k dispozici. Dostali jsme jen prezentaci, která byla hezká, ale převážně z obrzků, a to si myslím na koncepci nestačí,” říká Marián Bystroň z hnutí ProChomutov.

Zastupitelé už mají studii i se všemi podrobnostmi. Jestli se k ní ještě letos vrátí a jestli město zorganizuje veřejné projednání, zto zatím není jisté. Jisté jen je, že oponentní posudek na studii vedení města nezadá.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související