V Chlumci na Ústecku se po devíti stech letech střetli středověcí rytíři

21. únor 2016

Obdivovatelé rytířství si připomněli 890 let od klíčové bitvy českých dějin.

Skupiny bojovníků se sešly pod vrchem Horka v Chlumci na Ústecku v sobotu 20. února, 890 let a dva dny od skutečného střetu mezi vlivným německým králem a českým knížetem.

Ačkoli důležitou roli ve středověké bitvě sehrála obleva a pukající ledy, sníh tentokrát chyběl úplně. Zápas rytířů proto sledovalo několik desítek promoklých diváků.

Mezi nimi byl i Václav Houfek, ředitel ústeckého muzea: „Troufám si říct, že toto byla jedna z nejvýznamnějších bitev, kterou vedl český stát, aby obhájil právo na svou existenci,“ vysvětluje. „Právě vítězství umožnilo uchování středověkého českého státu pod vládou Přemyslovců a jeho pozdější rozvoj,“ dodává.

Lothar III. bojující v bitvě u Chlumce proti českým oddílům

Bitva roku 1126 byla krvavá, už proto, že německé rytíře zastihla nepřipravené. Po jejím skončení ale Soběslav I. prozíravě uzavřel s Lotharem III. spojenectví a nechal si od něj jako od římského krále udělit české země v léno.

„Podle středověkých kronikářů se měl nad bitvou zjevit svatý Václav a napomoci Čechům k vítězství,“ připomíná Václav Houfek význam této bitvy.

„Chtěli jsme lidem ukázat, že dějiny procházeny místy kde žijeme, už velmi dávno. Že tu proběhla jen napoleonská bitva roku 1813, ale také husitské války a tato bitva z roku 1126,“ vysvětluje Vladimír Hodan, který v rekonstrukci ztvárnil krále Lothara III.

autor: bach
Spustit audio