V České Kamenici je nová dluhová poradna. Nejčastěji se na ni lidé obracejí kvůli insolvencím nebo vysokým zálohám za energie

16. únor 2023 10:36

V České Kamenici na Děčínsku začala působit nová dluhová poradna. Sídlí v kulturním domě a klienti se na ni můžou obrátit každé pondělí a středu. Odborníci s nimi řeší situace, kdy se dostanou do dluhů nebo nejsou schopní sestavit si domácí rozpočet tak, aby mohli platit vysoké zálohy za energie. Poradna úzce spolupracuje s městskými terénními pracovnicemi.

„Manžel nadělal dluhy a utekl do Irska a já to musela platit celou dobu sama,“ vypráví jen nerada jedna z klientek. S manželem se sice rozvedla, jeho dluhy ale po ní exekutor požadoval. Na jejich umoření si vzala půjčku, a protože už je v důchodu, začala se sama propadat do problémů. Díky dluhové poradně, na kterou se obrátila, bude ze své svízelné situace za tři roky venku.

Od ledna se na novou poradnu obrátilo šest klientů. „Klienti se na nás můžou obrátit s tím, že chtějí řešit kompletně jejich dluhovou situaci, třeba i podat insolvenční návrh, návrh na povolení oddlužení, ale můžou se na nás obrátit i s běžnějšími věcmi typu pomoc s domácím rozpočtem nebo s energiemi, což je v současné době poměrně aktuální téma,“ vysvětluje Jiří Hadaš, s čím může lidem pomoci

Do poradny přichází klienti zejména na doporučení městských terénních pracovnic. Poradna při finanční tísni je financovaná z evropských dotací a v České Kamenici bude v provozu minimálně tři roky.

Spustit audio