V bývalých pivovarských sklepích v Litoměřicích se rozpadají konstrukce – opravy to prodraží a prodlouží

3. březen 2023 14:44

Rekonstrukce bývalého litoměřického pivovaru z 18. století bude dražší. Po odkrytí zdiva stavební firma zjistila, že vnitřní konstrukce jsou v horším stavu, než původně očekávali. Zvýší se tak náklady a prodlouží termín dokončení.

„Tady jsou vedle asi tři přístupy přes tu vedlejší budovu, ale jsou v takovém stavu, že ty železné schody a všechno to je shnilý, dřevěné schody vůbec neexistují a kamenné se rozpadají,“ ukazuje investiční technik Ladislav Pošík rozpadající se konstrukce v bývalých pivovarských sklepích.

Po odkrytí zdiva na stavbaře čekalo nemilé překvapení. „Došlo k dalším degradacím, a ty konstrukce už v jenom v tomhle časovém úseku naznaly takové změny, že už je musíme řešit jinak. Ten barák už je v takovém stavu, že i v průběhu necelého roku ty konstrukce odcházejí,“ vysvětluje technický ředitel stavební společnosti Lukáš Kozák

Původně měly práce na rekonstrukci pivovaru skončit o půlroku dříve.

Podle Lukáše Kozáka je zapotřebí projekt částečně pozměnit: „Budou to nové železobetonové konstrukce, které původně nebyly uvažovány. Musí to někdo vyprojektovat, my tomu musíme přizpůsobit původní konstrukce, dochází ke kombinacím, konkrétně třeba ocelové konstrukce v celém objektu se musely přeprojektovat.“

Opravy se navíc prodraží. Místo původních 120 milionů budou opravy bývalého pivovaru stát minimálně o pět milionů korun více. Co se nemění je 60milionová dotace od ministerstva průmyslu a obchodu.

Místo piva šunka

V hloubce 16 metrů pod zemí se už technici připravují na další část rekonstrukce, a to je vytvoření výtahových šachet. Vše by mělo být hotové do konce příštího roku. Poté by se v sedmipatrové budově už měla začít vyrábět sušená šunka.

„V místě, kde jsme, budou lednice, nad nimi pak sklady hotových výrobků a sušárny. Nad tím vším pak bude technologické zázemí,“ přibližuje nový nájemce Vlastimil Chovaneček.

Nejrůznější druhy šunky se tu budou sušit od 6 do 18 měsíců.

Spustit audio

Související