V Brné jsou nově k vidění pamětní desky připomínají generála Jaroslava Klemeše a Jaroslava Brodského

8. listopad 2018

Jaroslava Brodského a generála Jaroslava Klemeše připomínají v ústecké Brné pamětní desky. Město Ústí nad Labem je nechalo udělat na návrh místních občanů. Oba muži v Brné po druhé světové válce žili a významně se zapsali do našich dějin. Jaroslav Brodský má pamětní desku na budově školky. V obci totiž působil jako učitel a ředitel školy.

Oba muži v Brné po druhé světové válce žili a významně se zapsali do našich dějin. Jaroslav Brodský má pamětní desku na budově školky. V obci totiž působil jako učitel a ředitel školy.

Do pohraničí přišel Jaroslav Brodský s ideály humanitního socialismu, byl také aktivním členem Československé strany národně socialistické. Doplatil na politický převrat.

„Krátce po komunistickém převratu, v roce 1948, se stal obětí vykonstruovaných procesů, které navazovaly na procesy s Miladou Horákovou. Byl odsouzen na 15 let do vězení, z kterých si odseděl 10 let. Sám se na konci 60. letech aktivně zapojil do veřejného života, byl spoluorganizátorem organizace K231, která se snažila o rehabilitaci politických vězňů,“ popsal historik a ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

V roce 1968 Jaroslava Brodského Národní fronta v Litoměřicích navrhla i na post poslance. Všechno ale v srpnu zhatila invaze vojsk Varšavské smlouvy.

„On měl být zatčený Sověty. Už první den okupace jsem dostala varování z OV KSČ, že pro něj vyjíždí Volha, ať se schová. Jemu zemřela 21. srpna maminka, takže jsme se naposledy viděli před jejím pohřbem. Na samotný pohřeb už nejel. Už nikdy jsme se pak neviděli,“ vzpomínala dcera Jaroslava Brodského, paní Vlasta Kožíšková.

Jaroslav Brodský zemřel v roce 1981 v kanadském Torontu.

Generál Jaroslav Klemeš má pamětní desku v parčíku u kapličky. Za druhé světové války bojoval v naší anglické armádě a v českém odboji. V roce 1950 ho komunistický režim poslal na dva roky do vězení a degradoval.

Rehabilitace se generál Klemeš dočkal po roce 1989 – zemřel loni v létě.

autor: hau
Spustit audio

Související