V Blšanech u Žatce začali s bouráním starého mlýna. Jeho existenci bude připomínat zřejmě jen hlavní brána

27. leden 2022 14:38

V Blšanech u Žatce bourají starý mlýn. Rozlehlý areál v centru městečka byl v havarijním stavu a jeho záchrana byla nad finanční možnosti města. Uvolněné místo v záplavovém území říčky Blšanky se má proměnit v oddychovou zónu.

Demolici odstartovalo vyřezání náletových stromů a keřů, a odvoz za desetiletí nashromážděného odpadu. Teď už najela těžká technika, která bývalý mlýn i sousední koželužnu zbourá, prostor srovná a promění v park.

„Demolice samotná bude otázkou několika dní, pak se bude odvážet ten odpad z toho – těch staveb je hodně, ten areál je rozsáhlý,“ ukazuje starostka Dagmar Břehovská z ČSSD na zbytky mlýna, ve kterém se mlelo do 50. let.

Mlýn bude v oddechové zóně připomínat jeho hlavní brána

Historii místa v novém parku připomenou. „Chtěli bychom zachovat hlavní bránu s tou přední zdí. Budou tu také nějaké fotografie a venkovní expozice o tom areálu. Ducha toho místa chceme zachovat,“ shrnuje Břehovská.

Areál rozpadajícího se mlýna město koupilo za milion korun, za 350 tisíc korun pak vydražilo koželužnu.

„Pak jsme ještě od vnuka posledního mlynáře, který dosud žije, odkoupili zahrady – to byl další milion korun. Samotná demolice a revitalizace obou objektů pak vyjde na téměř 6 milionů korun,“ uzavírá starostka Dagmar Břehovská. Část nákladů město uhradí ze státních dotací.

Spustit audio

Související