V Blšanech na Žatecku vracejí do života staré obecní studny

29. červenec 2020 09:26

V suchých letech se hodí každý zdroj vody. To usoudili v Blšanech na Žatecku a rozhodli se vrátit staré obecní studny svému původnímu účelu. Když blšanští prošli všechny své místní části, napočítali patnáct studní. Z nich pak spolu s odborníky vybrali osm, které ještě letos obnoví. Práce odstartovaly v centru samotných Blšan, jako první přišla na řadu studna nad náměstím vedle kostela.

„Dnes má každý vodovod, ale zase když zrovna nepoteče voda, tak si má každý jít kam pro vodu,“ oceňuje nápad paní Božena Vacíková, která v Blšanech bydlí přes padesát let a ještě pamatuje doby, kdy se k této studni běžně chodilo pro vodu.

Obecní studna u kostela v Blšanech u Žatce bude zase funkční

„Vodovod samozřejmě máme ve všech místních částech, nicméně mají lidé studny, hojně využívané. Já třeba taky mám na zahradě studnu, využívám jim na zalévání zahrádky,“ říká starostka Dagmar Břehovská.

Studnu vedle kostela, u hlavního tahu Most – Plzeň, nejdříve prohlédli odborníci, aby zjistili, jestli v ní je ještě voda. Teď už začali s opravou. Skruž je zatím bez pumpy, která je na renovaci.

Voda v obecních studních bude nejspíš užitková, poslouží třeba pro zalévání květin. Město na jejich obnovu vyčlenilo dvě stě tisíc korun.

Spustit audio