Ať už zvolíte jakýkoliv typ včelího úlu, pro výnos medu je důležité, kdo stojí za ním

13. duben 2015
Jak správně nakupovat

Je lepší pořídit úl nový, nebo se spokojit s použitým od souseda? A když nový, tak nástavkový nebo ležan, polystyrén nebo dřevo? Podle Jaroslava Hrabáka, místopředsedy Českého svazu včelařů, má každý úlový systém své výhody a nevýhody. Důležité je ale správně včelstva ošetřovat v průběhu roku. A to se dělá v každém úlu jinak. Proto Jaroslav Hrabák začátečníkům doporučuje, aby si pořídili stejný typ úlu, jako ten, kdo je včelařit učí.

Pokud počítáte každou korunu, může se koupě nových úlů jevit jako plýtvání. Proč nepoužít úly získané dědictvím, darem, nebo koupí od včelaře, který s včelařením končí, když vyjdou laciněji? Odpověď je jednoduchá. Celá Evropa se potýká s nemocemi včel. Staré úly jsou jedním z faktorů, které k šíření nemocí přispívají. Proto je nejlepší včelstva usadit do úlů nových.

Ani zkušení včelaři se nemohou dohodnout, jaký typ úlu je nejlepší. Můžete si tedy vybrat jakýkoliv úl, který včelám poskytuje dostatek prostoru a vám, včelařům, co nejsnazší ošetřování včelstev.

Pro starší osoby nebo slabší ženy jsou například vhodné ležany. Včelař nemusí zvedat nástavky, které jsou těžké, ale pracuje s pouze s plásty v jedné poloze. Tento starší typ úlu tedy může být pro určitou skupinu lidí vyhovující, ačkoliv současným trendům ve včelařství už neodpovídá.

Čím dál rozšířenější jsou nástavkové úly. Laik si je může představit jako několik bedýnek postavených nad sebou. Včelař většinou nepracuje s jednotlivými plásty, ale s celými nástavky, což práci urychluje, a to zejména ve větších provozech. Na rozdíl od ležanů jsou nástavkové úly představiteli moderního včelaření.

Dřevo nebo polystyren. Další otázka, která včelaře rozděluje. Někteří fandí polystyrenu, protože zajišťuje výborné klimatické podmínky pro rozvoj včelstva. Jiní tvrdí, že ve dřevě žily včely odjakživa, a je to tedy pro ně nejpřirozenější. Ať už zvolíte jakýkoliv typ včelího úlu, pro výnos medu je důležité, kdo stojí za ním

autor: Veronika Dašková
Spustit audio