Už půl roku fungují v Děčíně „správci hřišť“. Osvědčili se

14. říjen 2016

Už půl roku dohlížejí V Děčíně ve vybraných lokalitách na pořádek takzvaní „správci hřišť“, kteří spolupracují s městskou policií. Lidé si už všimli, že od doby je město o poznání čistější.

Strážci hřišť působí v Děčíně přesně půl roku a kromě pořádku urovnávají i drobné třenice mezi obyvateli. Už se setkali i s agresivními narkomany. „Oni si myslí, že se jich bojíme, ale my jsme se jim postavili. Nebojíme se jich,“ konstatuje jeden ze strážců Zdeněk Damu.

Správci hřišť fungují i jako prodloužená ruka městské policie. Když vidí, že někdo páchá přestupek, zavolají kolegy strážníky. Spoustu věcí ale umí díky znalosti terénu a přirozené autoritě vyřešit sami. Začínají v 10 dopoledne a v 10 večer jejich práce končí.

„My skončíme v 22 hodin a oni mají pré. A my pak ráno přijdeme a uklidíme to. Nacházíme hodně i stříkačky,“ popisuje obvyklou náplň práce Zdeněk Damu a pokračuje: „Díváme se také, jestli tady není něco rozbitého, když je to rozbitý, nahlásíme.

Strážci hřišť se v Děčíně opravdu osvědčili

Strážci působí zatím na třech lokalitách v Děčíně a to na Starém městě, v parku v Podmoklech a na Mariánské Louce.

„Za půl roku můžeme říct, že tento systém se nám velmi výrazně osvědčil, a stížností od obyvatel velmi výrazně ubylo,“ hodnotí působení správců hřišť preventista městské policie Tomáš Pavlík.

To nás motivuje k tomu v tomto projektu i v dalším období pokračovat, co s nimi bude v zimě? Jejich činnost flexibilně upravíme.

Deset správců hřišť tedy bude v Děčíně působit i nadále. V zimě jim pak kromě úklidu přibyde také běžná zimní údržba. Městská policie je bude také školit a následně využívat i jako preventisty kriminality.

autor: dap
Spustit audio