Úterý: Citáty, které platí

10. leden 2017

Máte nějaký oblíbený citát, který často a rádi používáte? O jehož platnosti nepochybujete? Řídíte se podle nějakého přirovnání?

10. ledna 49 př. n. l. Gaius Julius Caesar překročil řeku Rubikon se slovy „Kostky jsou vrženy“. V historických souvislostech připomeňme, že v polovině 1. století př. n. l. si Římský stát podmanil svými legiemi mnoho území, mj. i Galii ‒ a právě zde v době pobytu se mocný muž říše, člen prvního triumvirátu Gaius Julius Caesar dozvěděl, že římský senát dal plné moci jeho politickému soku Pompeiovi.

Přestože Caesar věděl, že podle římského zákona nesmí ozbrojený vojevůdce s vojskem překročit hraniční řeku Rubikon, aniž se vystaví nebezpečí, že bude prohlášen za nepřítele republiky, vydal 10. ledna roku 49 př. n. l. rozkaz svým legiím řeku překročit a táhnout na Řím ‒ tím byla de facto zahájena občanská válka. Bez boje se pak zmocnil Říma a byl posléze ustanoven diktátorem.

Právě v situaci, když jeho legie překročila Rubikon, řekl vojevůdce, vědom si vážnosti svého rozhodnutí, ono slavné: „ALEA IACTA EST“ ‒ „Kostky jsou vrženy!“ Přirovnání znamená jasné a stručné označení stavu či situace, kdy je už rozhodnuto, kdy nelze couvnout, vzít rozhodnutí zpět. Kvůli tomu se také někdy užívá slovní spojení „překročit Rubikon“. A který citát máte rádi vy?

autor: zos
Spustit audio