Ústí nad Labem začne hledat projektanty pro tvorbu nového územního plánu města

29. březen 2023 14:42

Ústí nad Labem začne hledat projektanty pro tvorbu nového územního plánu. Ten například určuje, kde je možné stavět domy, která území mají sloužit pro průmyslovou výstavbu, anebo která naopak musejí zůstat zelená.

Město má v poslední platný územní plán z roku 2011. Zahrnoval například systém tunelů a mostů a před několika lety ho soud po odporu občanských aktivistů zrušil. Město musí zároveň pravidelně řešit žádosti o změnu stávajícího územního plánu, kdy potřebují například majitelé pozemků jeho změnu třeba pro výstavbu nových domů.

Podle odhadu primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO bude tvorba nového územního plánu stát desítky milionů korun. Celá zakázka na vytvoření nové dokumentace se má dělit na pět etap. Jde například o analýzu současného stavu města nebo o možnost úprav. K jednotlivým bodům bude mít možnost se vyjádřit i veřejnost, a to častěji, než ukládá zákon.

„Ať je to třeba otázka zeleně, veřejného prostoru a tak dále. Čili bych chtěl, aby k těm dílčím otázkám ta diskuze občanů s jednotlivými odbornými týmy, které to budou připravovat, probíhala častěji než v té úrovni dvou projednání,“ uvedl primátor Petr Nedvědický.

Přesný termín, do kterého bude nový územní plán krajského města hotový, nechtěl ústecký primátor po jednání rady zmínit. Očekává ale, že by se ho mohlo podařit vyprojektovat do čtyř let. V rovině odhadu je podle něj zatím také cena, kterou město za nový územní plán zaplatí. Zatím proto hovoří desítkách milionů korun. Přesné náklady na pořízení územního plánu budou známé až po vybrání konkrétních projektantů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související