Ústí nad Labem dá letos na participativní rozpočet dva miliony korun. Část projektů nově navrhnou školáci

16. březen 2023 08:46

Na začátku dubna začne Ústí nad Labem přijímat návrhy na využití dvou milionů korun. Vedle projektů od obyvatel města můžou letos poprvé představit nápady i tři základní školy. Pro ně bude v participativním rozpočtu připraveno na projekty 150 000 korun.

Podle nezařazeného radního Pavla Tošovského bude letošní participativní rozpočet pro školy v podstatě testovací. Svoje nápady na využití peněz budou moci podávat žáci základních škol Mojžíř, Vojnovičova a Rabasova.

Podle Tošovského má účast na participativním rozpočtu žáky i něčemu přiučit. „Aby žáci pochopili principy demokracie, cenu peněz a principy hospodaření s nimi. Měli by to využít na vymýšlení prvních nápadů – na zlepšení a podporu výuky ekonomických, technických a polytechnických předmětů,“ vysvětlil Tošovský.

Podle zájmu a zkušenostmi se zařazením základních škol do participativního rozpočtu se pak bude podle něj postupovat i v dalších ročnících.

Lidé mohou své projekty přihalšovat od 3. dubna do 8. května

Pro školy bude na projekty určeno 150 000 korun, na nápady veřejnosti má město připraveno 1,8 milionu korun. Maximální výše financí na jeden projekt je přitom stanovená na 600 000 korun. Pokud by ale peníze nestačily, nevyloučil Pavel Tošovský navýšení rozpočtu na projekty obyvatel města.

Město chce začít s přijímáním nápadů na využití participativního rozpočtu 3. dubna. Jednotlivé projekty pak budou moci obyvatelé města přihlásit do 8. května.

V minulosti se peníze z tohoto rozpočtu použily například na vybudování vyhlídek Střekově a v Krásném Březně nebo na některá dětská hřiště.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související