Ústí nad Labem má novou protialkoholní vyhlášku. Vedení města chce regulovat i zábavní pyrotechniku

7. březen 2023 08:46

V Ústí nad Labem bude znovu platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Rozhodli o tom zastupitelé města, kteří podobnou vyhlášku loni zrušili. Zabývali se ale i vyhláškou proti zábavní pyrotechnice.

Důvodem byl nález ústavního soudu, podle kterého je nutné vyhlášky formulovat v co nejméně omezujícím rozsahu. Nová vyhláška stanovuje místa, kde se alkohol pít nesmí – například kolem školek a škol, dětských hřišť nebo na zastávkách MHD.

S tím nesouhlasila zastupitelka hnutí PRO!Ústí Karolína Žákovská. „Ta vyhláška absolutně nemá šanci omezovat konzumaci alkoholu nebo omezovat nevhodné projevy opilosti v místech, kterých se týká,“ uvedla.

Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO je ale vyhláška navržená dostatečně. Nové nařízení začne platit 21. března.

Zastupitelé města chtějí omězit i zábavní pyrotechniku

Ústí nad Labem bude mít zřejmě vyhlášku i proti zábavní pyrotechnice. O její vydání usilují zastupitelé PRO!Ústí a podporu mají také od dalších stran. Amatérské ohňostroje by podle ní pak byly po celý rok zakázané. Výjimkou by byl Silvestr a Nový rok.

Důvody pro vydání vyhlášky shrnula zastupitelka Jana Kočárková Maredová za PRO! Ústí: „Chceme chránit bezpečí, zdraví i majetek občanů a zabránit narušování veřejného pořádku. Jak už tady bylo řečeno, legislativa je slabá – město tak má jedinou možnost, a tou je vydat vyhlášku o regulaci – tedy přesně o té pyrotechnice.“

Zastupitelé se vyhláškou zabývali na pondělním jednání. Její schválení ale odložili až na červen.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související