Ústí nad Labem: záchrana otrávených kouřem

8. listopad 2012
Neznámí hrdinové

Neznámí hrdinové nás tentokrát zavedou do Ústí nad Labem. Příběh záchrany dvou lidských životů začíná telefonátem na tísňovou linku záchranné služby. Dispečink ústecké záchranné služby přijal kolem půl jedenácté večer další z mnoha telefonátů. Bylo téměř nemožné poznat, že se jedná o naléhavé volání o pomoc.

Paní Věra Kostelníková pracuje na dispečinku ústecké záchranky už dvacet let. Za tu dobu se u ní vyvinul šestý smysl, díky kterému poznala, že se nejedná o náhodné volání opilce nebo narkomana. Rozjela proto kolotoč telefonátů s cílem zjistit, kde se nachází telefon, ze kterého volání přišlo.

Trvalo několik desítek minut, než se podařilo telefon zaměřit. Po úspěšné lokalizaci volajícího vyjela záchranka do jedné z ústeckých čtvrtí. První byli na místě hasiči, kteří byt otevřeli. Ve starším domě našli dvě osoby otrávené kouřem – ženu středního věku a chlapce.

Žena po odvětrání nebyla vědomí. Stav chlapce byl ale velmi vážný, naštěstí se ale dostal do péče zdravotníků v čas. V nemocnici strávil pouze několik dní.

Otrava kouřem byla pro hasiče i zdravotníky ze začátku záhadnou. Nakonec ale zjistili, že za celé drama mohl špatný komín ve starém činžovním domě. Chlapcův stav navíc výrazně ovlivnila poloha jeho postele. Hlavu měl přímo u mezery, ze které kouř pronikal do místnosti.

Drama z listopadu 2010 mělo šťastný konec. Díky zkušenosti dispečerky ústecké záchranné služby, součinnosti policie, hasičů, záchranky i mobilního operátora se podařilo najít a zachránit dva ohrožené životy.

Vaše připomínky nebo náměty piště na mailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio