Ústí nad Labem se chce jako poslední krajské město v Česku víc otevřít cyklistům, ti zatím nesmí do centra

2. listopad 2022 09:04

Ústí nad Labem letos navýšilo rozpočet pro rozvoj cyklistiky z původních 804 000 korun na 4,9 milionu korun. V plánu je umožnit cyklistům průjezd centrem města, propojení Labské a Krušnohorské cyklotrasy nebo vybudování nových cyklostezek.

Zatím město opravilo zhruba kilometrový úsek cyklostezky podél Labe mezi Brnou a Sebuzínem, který byl v havarijním stavu – tam bylo nutné i pokácet kolem 50 stromů a nové vysázet. Opravilo také část komunikace za zimním stadionem, která se má stát v budoucnu součástí cyklotrasy propojující Labskou a Krušnohorskou cyklotrasu.

V cyklocentru v Zanádraží pak přibylo k vypůjčení pět elektrokol a 12 kol. V těchto dnech také postupně přibývají stojany na kola u magistrátu a obvodních radnic, u zimního i městského stadionu, v Městských sadech, u hlavního nádraží a u obchodního centra Forum, a to přesto, že tam zatím cyklisté vejt nemohou.

Ústí je jediné krajské město v Česku, do jehož centra cyklisté nesmějí

To by se ale mělo brzy změnit – aktuálně začne magistrát vyhodnocovat připomínky ke zrušení zákazů vjezdu cyklistům do centra, které jsou třeba kolem Mírového náměstí nebo u muzea. Městský cyklokoordinátor Jan Vácha doufá, že cyklisté budou moci na kolech to centra co nejdříve.

Čtěte také

„Je to věc, která tady trvala zhruba 10 let. Jsme jediné krajské město, kde vlastně legálně nemohou cyklisté do centra, takže když sem přijedou turisté, kteří vystoupí třebas na vlakovém nádraží a chtějí se dostat k informačnímu centru, tak tam na kole jet nemohou,“ popisuje Vácha.

Průjezd centem města cyklistům zároveň umožní i přejezd od Labské cyklostezky na Střekově k jezeru Milada. Tam by ale měla vést i cyklostezka podél řeky Bíliny, na kterou teď město podle Váchy dělá technickou studii. Následovat by měl projekt, a pokud budou peníze, tak by ji město mohlo postavit.

V plánu je i propojení Labské a Krušnohorské cyklostezky

Příští rok chce také cyklokoordinátor pokročit s přípravou cyklostezky ze Skorotic podél Klíšského potoka do centra – spojily by se tak Labská a Krušnohorská cyklotrasa.

Město teď vyřizuje stavební povolení pro rekonstrukci Výstupní ulice, z Krásného Března na sídliště Dobětice – tam by měly přibýt pruhy pro cyklisty a sdílený chodník.

Letos už také na Střížovickém vrchu vznikla první část singletrailové trati a příští rok by měla přibýt další. Ještě v tomto roce by měla Střižovickém vrchu vzniknout i pumptracková dráha – pokud bude špatné počasí, bude tam nejpozději na jaře.

Spustit audio

Související