Ústí nad Labem prodá svůj fotbalový klub za 1000 Kč. Nový majitel ale musí splatit městu půjčku a vyrovnat ztrátu klubu

18. červen 2019 09:24

Druholigový fotbal v Ústí nad Labem zůstane. Ztrátový klub město prodá Jiřímu Horovi. Za akcie zaplatí 1 000 korun.

Od roku 2006 narostla ztráta na zhruba 11,7 milionu a převyšuje majetek společnosti. Opoziční zastupitelé kritizovali vedení města za to, že špatnou finanční situaci neřešilo už dřív i za to, že podklady k jednání dostali až koncem minulého týdne.

O potřebě rychlého jednání bez možnosti času na seznámení se s celým problémem mluvila například Yveta Tomková z hnutí Vaše Ústí.

„Osobně to nazývám totálním selháním představenstva i dozorčí rady, protože ta kumulovaná ztráta dvojnásobně přesáhla hodnotu vlastního kapitálu a oni měli okamžitě vyvolat jednání s radou města,“ shrnula Tomková.

Podle primátora Petra Nedvědického z ANO měli radní první informace o špatné situaci v dubnu. To potvrdil i člen představenstva Václav Kožíšek.

Nabídka Jiřího Hory platila pouze do konce měsíce – aby klub stihl vyřídit formality pro další sezónu v červencovém termínu i proto, aby se ztráta dále neprohlubovala.

Fotbalový klub má díky novému majiteli naději na dašlí existenci

I přes původní nabídku Hora souhlasil se splátkou 3,5 milionů vysoké půjčky městu do 7 let. Pokryje také zbytek ztráty.

Ve fotbalovém světě je Jiří Hora známý – věří mu i ředitel klubu Petr Heidenreich.

„Znám ho 10 let, možná i více. Vím, kolik peněz ze svého investuje do různých fotbalových projektů. My dnes vidíme, že máme naději pokračovat s ústeckým fotbalem – jak z pohledu toho licencovaného prvního týmu, tak z pohledu mládeže,“ konstatoval.

Pokud by město klub neprodalo, muselo by ztrátu své akciové společnosti zaplatit, nebo ji poslat do likvidace.

Spustit audio

Související