Ústecký fotbalový klub má problémy – chybí mu přes 4 miliony korun. Požádal o finanční pomoc město

29. srpen 2018 15:45

4,3 miliony korun, to je částka, která chybí v rozpočtu Fotbalového klubu Ústí nad Labem. Někteří sponzoři dali méně peněz, než původně slíbili. Klub proto požádal o pomoc město. O případné půjčce budou v září rozhodovat zastupitelé.

Podle předsedy představenstva Libora Zajíčka mají firmy spojené s loteriemi a hazardem nižší příjmy – například místo slíbeného 1,5 milionu tak dostane klub jen 500 tisíc. Také firma Glencore, která sídlí na ústeckém Střekově, slíbila 600 tisíc, nakonec ale dá jen 300 tisíc.

Jak Zajíček podotýká, i za tyto peníze je klub rád. Vysvětluje jen, jak vznikl finanční schodek. Se stávajícími a případnými novými sponzory nicméně dál jedná a vzhledem k tomu, že je ústecký klub ve druhé lize aktuálně na druhém místě, předpokládá, že to jednání usnadní.

Ústečtí radní chtějí klubu pomoci – dnes se dohodli, že náměstek primátorky Jiří Madar z UFO dá do zářijového jednání zastupitelstva návrh na půjčku. Detaily nejsou známy – primátorka Věra Nechybová z UFO by si představovala půjčku krátkodobou, například do konce roku 2019.

Finanční situaci klubu město musí řešit

Náměstek primátorky Jiří Madar připomněl, že město dává od roku 2016 druholigovému mužstvu 4 miliony na provoz – klub během loňska převzal i správu stadionu a na jeho provoz mu město dává o 400 tisíc méně, než dostávaly Městské služby. Podle Madara navíc město ušetří na DPH zhruba 2,4 milionu korun ročně právě za náklady spojené s provozem stadionu.

Finanční situaci bude muset město řešit tak jako tak – je totiž jediným akcionářem, a kdyby klub na konci roku skončil ve ztrátě, muselo by ji dorovnat město.

Současná situace je pro fotbalový klub výjimečná – klub ročně hospodaří přibližně s 18,5 miliony korun a podle ředitele klubu Petra Heidenreicha loni ve stejné době (tedy k 1.8.) čerpal klub rozpočet podle plánu, bez problémů.

Heidenreich zčásti schodek přičítá i tomu, že na jaře bylo v Ústí nad Labem dost hráčů odjinud, kterým klub platil cestovné nebo bydlení – šlo přitom o vyšší náklady, než se předpokládalo. Nyní už je situace jiná – Ústí zahájilo spolupráci s Teplicemi a „půjčují“ si hráče.

Předseda představenstva Zajíček řekl, že nižší rozpočet už není pro druholigový klub prakticky možný, už teď je to podle něj na hraně.

Špatná finanční situace podle trenéra fotbalistů Aleše Křečka zatím negativně hráče neovlivňuje, v kabině je vše v pohodě. Nějaké náznaky prý hráči mají, dnes je se situací, a také s možnostmi řešení, seznámí ředitel klubu. Nemyslí si ale, že by to mělo ovlivnit jejich zítřejší výkon s Brnem a doufají ve výhru.

autor: hau
Spustit audio

Související