Ústecký fotbalový klub chystá kvůli úbytku sponzorů prodej akcií. Zatím je jeho jediným vlastníkem město

17. duben 2019

Fotbalový klub Ústí nad Labem má méně peněz od sponzorů a výpadek se mu nedaří pokrýt. Podle vedení klubu to může ohrozit jeho fungování. Proto chce prodat část akcií, případně i všechny. Jejich ocenění schválili ústečtí radní, protože město dosud klub vlastní.

O údajných dluzích fotbalového klubu mluvil už v únoru na jednání zastupitelstva Hilmi Mahmoud Al-Eraidi z ODS – odvolával se na informace od bývalého předsedy dozorčí rady klubu Jana Linharta. „Co já vím, tak k 1. lednu je to 7,5 milionu korun, včetně 3,5 milionu korun, které dluží městu. Kontaktoval jsem ho minulý týden a říkal, že ten dluh je v současné době 8 milionů.“

Toto tvrzení označil bývalý náměstek primátorky a současný zastupitel Jiří Madar z Ústeckého fóra občanů za bláboly.

„Hospodářský výsledek za rok 2018 vypadá jako vyrovnaný. Jediný problém byl postavit rozpočet na rok 2019 při nenavýšení dotace. Naštěstí se podařilo prodat dva hráče, takže by měl být zajištěn i rozpočet na letošní rok. Pokud se podaří prodat část podílu v tom klubu, tak si myslím, že to bude v pořádku,“ shrnul Madar informace od místopředsedy představenstva Václava Kožíška.

Finanční problémy má ústeckký fotbalový klub dlouhodobě

S nedostatkem peněz se fotbalisté potýkají dlouhodobě, především kvůli tomu, že jich od sponzorů dostávají méně.

„tahle situace je dlouhodobá – klub je dlouhodobě personálně i finančně podhodnocen. Požádali jsme město o půjčku 3,5 milionu korun, ta je splatná 31. 12. 2019, a my zavčasu říkáme, abychom to šli řešit. A jedno z řešení je odprodej akcií,“ komentoval situaci člen představenstva Libor Zajíček

Aby mohl zahájit jednání se zájemci, potřebuje znát hodnotu akcií. Zatím bez dalších podrobností doplnil, že jsou minimálně jeden, možná dva strategičtí partneři. Také vedení města chce vědět, jak na tom klub je.

Audit klubu by mohlo mít vedení města koncem dubna. O případném prodeji akcií by případně rozhodovali zastupitelé.

Spustit audio

Související