Ústí nad Labem má první re-use centrum. Lidé tam mohou nosit a brát si starší funkční věci

4. leden 2023 10:09

Je vám líto vyhodit starou varnou konvici, když jste si koupili novou? Odneste ji do re-use centra. Starší, ale funkční věci v něm určitě najdou nového majitele, který si je třeba nemůže dovolit koupit nové. První takové centrum začalo fungovat i v Ústí nad Labem.

Vzhledem k tomu, že se re-use centrum teprve rozjíždí, je výběr věcí omezený. Lidé tam ale začínají přinášet zimní oblečení a obutí pro děti i dospělé, domácí potřeby, nádobí, ložní povlečení nebo bytový textil.

Samotní provozovatelé re-use centra teď poptávají především ramínka, a to pro samotné centrum, aby mohli nabízené oblečení rozvěsit a nabízet lidem.

Věci z re-use centra si budou moci vybrat klienti, kteří v něm budou registrováni jako potřební na základě doporučení úřadů nebo sociálních služeb. Takoví lidé dostanou z re-use centra zdarma balík základních potřeb.

Další věci si pak budou moci v centru za symbolické ceny dokoupit všichni zájemci.

Re-use centrum sídlí v Masarykově ulici 28, v pasáži u zastávky Hraničář. Tento týden vše funguje ještě jen v dobrovolném módu, bez oficiální otevírací doby. Pravidelný provoz je v plánu od 9. ledna, otevřeno bude každý všední den od 15:30 do 17:30. Více informací naleznou zájemci na facebookové stránce ReUse-CEntra Ústí nad Labem.

Spustit audio

Související