Ústí nad Labem: Křižovatku pod Větruší čekají změny. Současný provoz tam navíc zhoustne během opravy Benešova mostu

24. únor 2020 13:58

Do příštího roku se zřejmě změní uspořádání křižovatky pod ústeckou Větruší. Počítá s tím Ústecký kraj. Křižovatka byla v minulosti hlavní trasou pro kamiony, které objížděli chybějící dálnici D8 po silnici mezi Ústím a Lovosicemi. Po zprovoznění dálnice je ale větší dopravní zátěž ve směru na Děčín – tomu se má přizpůsobit i křižovatka pod Větruší.

Každý všední den jsou na křižovatce pod Větruší kolony. Na vině je zvýšený provoz z Žižkovy ulice směrem do centra a na Děčín.

„Je to dáno tím, že tady na sebe těsně navazují dvě řešení – řešení okružní křižovatkou a řešení klasickou průpletovou křižovatkou se světelnými signály,“ vysvětluje velitel ústecké krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Situace by se měla do příštího roku zlepšit – Ústecký kraj totiž finalizuje opatření, která mají dopravě v této části Ústí nad Labem pomoci.

„Dnes mohou řidiči odbočit jedním pruhem na Lovosice a jedním pruhem na Děčín. Pruh na Lovosice je často prázdný a bohužel auta na Děčín stojí v okružní křižovatce a v koloně v ulici Žižkova. Ve chvíli, kdy by auta mohla odbočovat z obou pruhů, předpokládáme, že by se tyto kolony zásadně zkrátily,“ věří vbedoucí odboru dopravy krajského úřadu Jindřich Franěk.

Směrem na Děčín dvěma pruhy

Řidiči by tak ze Žižkovy ulice a kruhového objezdu pod Větruší odbočovali na Děčín dvěma pruhy. Semafory na křižovatce s hlavním tahem na Lovosice ale zůstanou, a to právě pro řidiče, kteří využívají silnici podél Labe.

Do března má kraj projednat konečnou podobu křižovatky. Další problémy nastanou podle Jindřicha Fraňka s očekávanou opravou Benešova mostu.

„Určitě se bude ucpávat křižovatka u Benešova mostu a řada řidičů bude sjíždět do města právě až přes okružní křižovatku pod Větruší. A čím víc aut, tím víc problémů – proto bychom chtěli mít tu křižovatku už bezpečnější a případně i kapacitnější,“ doplnil Franěk.

Úprava křižovatky pod Větruší má být hotová nejpozději příští rok. Opravy Benešova mostu pak začnou podle odhadu kraje kolem roku 2022.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související