Řidiče čekají změny na křižovatce pod Větruší v Ústí nad Labem

29. květen 2019

Na křižovatce pod Větruší v Ústí nad Labem čekají řidiče změny. Na Děčín a centrum města se bude ze Žižkovy zřejmě ulice jezdit dvěma pruhy. Počítají s tím úpravy, které chystá krajský úřad. Nové uspořádání teď řeší dopravní inženýři.

„Velmi rychle se dá odbočit na Prahu a Lovosice, přitom ta poptávka tam už není taková. Většina dopravy míří ze Žižkovy ulice do města, nebo na Děčín a na střekovskou stranu. Proto chceme z toho pravého odbočovacího pruhu udělat i možnost odbočit i na Děčín, to znamená, že by se odbočovalo ve dvou pruzích,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Se změnami na křižovatce se čekalo, až bude zprovozněná dálnice D8. Místem totiž projížděla auta, která chybějící úsek dálnice objížděla podél Labe z Lovosic.

Výhled od nástupní plošiny

Změnit se má i odbočování do křižovatky. „Auta, která míří od Střekova pod viadukt na okružní křižovatku pod Větruší, se už nebudou moci potkávat s auty, která odbočují od Lovosic. Zatím tam, kde dochází k prolínání těchto dvou proudů, často dochází ke srážkám,“ vysvětlil Franěk.

Podle webu Dopravní konference řešila dopravní policie od roku 2016 na křižovatce pod Větruší zhruba 130 dopravních nehod.

Odborníci na Dopravní konferenci řešili i další riziková místa – například na silnici mezi Litvínovem a Mezibořím na Mostecku nebo zatáčka za odbočkou na kamenolom mezi Kadaní a Roklí na Chomutovsku.

Za 5 let navrhli inženýři na Dopravní konferenci změny celkem 17 rizikových úseků. Úpravy se plánují, nebo už jsou hotové, na 15 z nich.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související