Ústí nad Labem dá letos na participativní rozpočet dva miliony korun. Část projektů nově navrhnou děti

3. duben 2023 09:29

Ústí nad Labem začíná 3. dubna přijímat návrhy na využití dvou milionů korun. Vedle projektů od obyvatel města můžou letos poprvé představit nápady i tři základní školy. Pro ně bude v participativním rozpočtu připraveno 150 000 korun.

Letošní participativní rozpočet bude pro školy jen testovací. Svoje nápady na využití peněz budou moci podávat žáci základních škol Mojžíř, Vojnovičova a Rabasova.

Účast na participativním rozpočtu žáky i něčemu přiučit, řekl před časem nezařazený radní Pavel Tošovský: „Aby žáci pochopili principy demokracie, ceny peněz a principy hospodaření s nimi. Měli by to využít na vymýšlení prvních nápadů na zlepšení a podporu výuky ekonomických, technických a polytechnických předmětů.“

Podle zájmu a zkušenostmi ze zařazení základních škol do participativního rozpočtu se pak bude postupovat i v dalších ročnících.

Své nápady mohou Ústečané přihlásit do 8. května

Pro školy bude na projekty určeno 150 000 korun, pro ty od veřejnosti pak vedení města připravilo 1,8 milionu korun. Maximální výše financí na jeden projekt je přitom stanovená na 600 000 korun.

Pokud by ale peníze nestačily, nevyloučil nezařazený radní Pavel Tošovský navýšení rozpočtu na projekty obyvatel města. „Pokud by byla velká odezva k těm projektům, je možné, že bych třeba zkusil navrhnout navýšení, pokud by byly volné prostředky, ale to teď nezaručuji jistě,“ dodal.

Své projekty mohou obyvatelé města přihlásit do 8. května. V minulosti se peníze z tohoto rozpočtu použily například na vybudování vyhlídek Střekově a v Krásném Březně nebo na některá dětská hřiště.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související