Ústí nad Labem chce zřídit kancelář architekta města. Opozice rozhodnutí vítá, ale s obavami

23. leden 2023 09:32

V Ústí nad Labem zřejmě vznikne Kancelář architekta města. Rozhodla o tom městská rada. Nové oddělení má být podřízené kanceláři primátora a městský architekt se má vyjadřovat hlavně k veřejným stavbám.

Podle vyjádření primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO bude architekt spolupracovat s magistrátními odbory – především se stavebním odborem a odborem územního plánování. Jeho návrhy budou mít pro město pouze doporučující roli.

Zároveň se má architekt vyjadřovat hlavně k veřejným stavbám. „Neměl by mít v žádném případě, nebude-li to přání soukromého vlastníka či investora, žádné omezující podmínky ve vztahu k dopadu na soukromé vlastnictví,“ uvedl primátor Petr Nedvědický.

Výběrové řízení na pozici městského architekta chce město vyhlásit tento týden. Následně pak bude hledat další zaměstnance kanceláře architekta města.

Opozice zřízení kanceláře architekta města s výhradami vítá

Kancelář architekta města dlouhodobě prosazuje hnutí PRO! Ústí. V roce 2021 s tím ale v zastupitelstvu neuspělo a z tehdejší koalice s hnutím ANO, ODS a PRO Zdraví a Sport odešlo. Toto téma bylo také jedním z bodů koaličních vyjednávání po loňských komunálních volbách.

Richard Loskot z opozičního PRO!Ústí sice zřízení kanceláře architekta města vítá, stále ale trvá na tom, že by měla být samostatnou, například příspěvkovou organizaci. Magistrát podle něj není schopný zaplatit skutečného odborníka.

„Jedná se i o možnost svobodnějšího přístupu. Uvědomme si, že se jedná o studio, které má být kreativní – nezapadá tedy do struktury úředních a pracovních postupů. Mělo by proto mít i nějakou nezávislost, která by měla ale mít vliv n a to, co se na magistrátu děje,“ popsal Loskot.

Provoz příspěvkové organizace by ovšem byl dražší než oddělení magistrátu – to také bylo podle nezařazeného radního Pavla Tošovského důvodem, proč se radní rozhodli zřídit kancelář architekta města jako součást magistrátu.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související