Úštěk prodává první městské pozemky. Snaží se tak vyřešit dluhy z předchozích let

23. únor 2023 11:47

Úštěk prodá první městské pozemky. Záměr 22. února schválili zastupitelé. Město se tak začalo řešit finanční problémy z předchozích let. Zadluženost ohrožuje dokončení pro město zásadních projektů jako je rekonstrukce tamní základní školy nebo opravy Údolní ulice.

Zastupitelé zatím schválili k prodeji několik menších pozemků. Ve většině případů šlo o třeba příjezdové cesty, které mají lidé dlouhodobě v nájmu a chtějí je koupit. Tam se jedná o příjmy v řádu stovek tisíc korun do městského rozpočtu.

První větší pozemky, které mají významněji pomoci městu z tíživé finanční situace, bude Úštěk prodávat v okolí obce Starý Týn. Podle radních jde o prodej lukrativních pozemků určených k zasíťování.

„Těch 12 stavebních parcel ve Starém Týně je vlastně první věc, která nás donutila, abychom získali nějaký kapitál na pokrývání závazků – tam se bavíme, není na to ale zatím odhad, o částce zhruba 10 milionů,“ vysvětluje místostarosta z hnutí za harmonický rozvoj Václav Šulík.

Vedení města už nechalo také nacenit část z celkových 750 hektarů lesů, které vlastní. Jde přibližně o 150 hektarů lesů v okolí Úštěka. Místostarosta Šulík odhaduje, že prodejem by město mohlo získat dalších 40 milionů korun.

Městu chybějí peníze za další pozastavené projekty

Zda prodeje pozemků pomohou definitivně Úštěku z finančních problémů zatím není jasné. Na zastupitelstvu města totiž zazněly z úst radních další informace týkající se dvou pozastavených projektů, a to rekonstrukce tamního kina a bývalé chmelárny.

V obou případech podaly firmy na město předžalobní výzvu kvůli neuhrazeným fakturám. V případě kina se město bude s firmou soudit – zhotovitelé si totiž podle radnice mělo fakturovat i opravy, ke kterým v budově vůbec nedošlo.

Druhá společnost, která pracovala na rekonstrukci bývalé chmelárny, poté, co se s ní město finančně vyrovnalo, výzvu stáhla. Úštěk ale nemá na dokončení chmelárny za 86 milionů korun finance. Reálně tak hrozí, že město bude muset vracet 80procentní státní dotaci.

Oprava kina měla být hotová v červnu. Ani ta ale podle radních v termínu dokončená nebude. I v tomto případě tedy hrozí, že Úštěk přijde o dotaci, a to ve výši 18 milionů korun.

Spustit audio

Související