Úštěk chce své dluhy vyřešit prodejem části městských lesů. O záměru rozhodnou zastupitelé

22. únor 2023 08:37

Úštěk plánuje prodat část svého majetku. Současní radní tak chtějí splatit část dluhů, které městu měly zbýt po předchozím vedení. Zadluženost ohrozila například dokončení rekonstrukce školy.

Úštěk se majetku nezbavuje dobrovolně – podle starosty Ondřeje Elíska z Evropských demokratů ale město nemá jinou možnost.

Vedení města zatím vyloučilo, že by prodávalo nájemní byty a domy. Naopak radní už nechali ocenit část městských lesů. Těch Úštěk vlastní celkem 750 hektarů. Záměr prodeje už prošel radou, vše ale musí ještě 22. února v 18:00 schválit zastupitelé.

Město navrhuje prodat pozemky v katastru obcí Dubičná, Tetčiněves, Rašovice u Kalovic, Držovice, Brusov a samozřejmě Úštěk. Kolik hektarů z lesů zbyde, to zatím není úplně jasné.

Hlavním cílem rady města je úspěšně dokončit dva rozpracované projekty – jedním z nich je už zmíněná rekonstrukci ZŠ Aloise Klara. Právě návrat dětí do školy byl podle starosty Ondřeje Elíska prioritou.

Aby se žáci z Úštěka a přilehlých obcí mohli opět všichni učit v jedné budově, muselo si město vzít mnohamilionový úvěr. Ve škole aktuálně finišují poslední práce a firma v těchto dnech dokončuje montáž výtahu. Podle posledních odhadů by se žáci měli vrátit do školy začátkem března.

Město chce kromě základní školy dokončit také rekonstrukci Údolní ulice. Celková cena projektu byla na 27 milionů korun. Momentálně v ulici zbývá dodělat nový povrch a také přemostění. A další projekty jsou prozatím kvůli finanční situaci pozastavené.

Spustit audio

Související