Město Úštěk bojuje s vysokou zadlužeností. Podle starosty nemůže splácet úvěr a neuhrazené faktury

22. prosinec 2022 11:37

Vedení Úštěku na Litoměřicku řeší zásadní finanční problémy. Podle starosty Ondřeje Elíska z Evropských demokratů město není schopné plnit závazky vůči firmám i dodavatelům služeb.

Starosta Elísek publikoval v prosincovém Úštěckém zpravodaji článek, ve kterém píše, že finanční odbor města řešil v polovině listopadu nezaplacené faktury ve výši přes 26 milionů korun. Od ledna má radnice začít platit také 35milionový úvěr z roku 2020, který už město vyčerpalo. Starosta odhadl výši celkového dluhu města přes 60 milionů korun.

Další peníze má Úštěk zaplatit jako spoluúčast na rekonstrukci základní školy Aloise Klara. Na účtu města podle Elíska zbývalo ale jen něco přes 6 milionů korun, zbylé finance byly určené na chod města a obcí, které pod něj patří.

Uvést, jaká jsou aktuální data, Ondřej Elísek odmítl. Uvedl jen, že celou věc řeší s Ústeckým krajem a bližší informace sdělí nejdřív po Novém roce. Nezávislý zastupitel města Petr Janoš uvedl, že se jedná o bezúročné půjčce od kraje ve výši 15 milionů korun. Ta by měla částečně pokrýt nejkritičtější období, než Úštěku půjčí peníze samotné banky.

Ústecký kraj řeší s vedením Úštěka způsoby možné pomoci

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller z ANO Českému rozhlasu potvrdil, že zástupci kraje se s nejužším vedením města už několikrát sešli a že jednají o možné pomoci. Krajský radní Jan Růžička z KDU-ČSL zatím vedení Úštěka radí metodicky, jak s dluhy naložit. Podle jeho slov si během Vánoc další dokumenty a podklady prostuduje, poté se chce se starostou města sejít a probrat možná řešení.

Podle článku starosty Elíska v Úštěckém zpravodaji je příčin neuspokojivé finanční situace města několik. Předchozí vedení města si podle něj nasmlouvalo několik projektů bez toho, že by mělo dostatečně zajištěné jejich financování. U většiny rozběhlých rekonstrukcí navíc došlo k navýšení cen stavebních prací a materiálů.

Dalším důvodem je i neřešení energetické krize. Kde Úštěk přišel k dluhu přes 60 milionů korun, k tomu se bývalý nezávislý starosta města Jan Mazíni nechtěl vyjádřit. Uvedl jen, že situace podle něj není tak kritická, jak líčí Ondřej Elísek.

Spustit audio

Související